Areaal belangrijkste glasgroenten plust 10 procent in tien jaar

Het areaal tomaten, paprika's, komkommers en aubergines in Nederland is ongeveer 10 procent groter dan tien jaar geleden. Het totaaloppervlak van deze belangrijkste glasgroenten was in 2023 4.100 hectare. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Areaal+belangrijkste+glasgroenten+plust+10+procent+in+tien+jaar
© Job Hiddink

Vooral voor de teelt van paprika's en aubergines was de afgelopen tien jaar meer ruimte. Na een piek in het areaal in 2021 is de laatste jaren wel weer een afname van de teeltoppervlakte van tomaten, paprika's, komkommers en aubergines te zien. In 2023 namen de vier belangrijkste glasgroenten in Nederland bij elkaar evenveel grond in beslag als gemeente Amstelveen.



Het grootste deel van het areaal, ruim 43 procent, was bestemd voor de tomatenteelt. Bijna 38 procent is voor de teelt van paprika's. Daarna volgen komkommers en aubergines. Verder meldt het CBS dat er vorig jaar 625 bedrijven in Nederland waren die glasgroenten teelden. Dat is 29 procent minder dan tien jaar geleden.


Minder tomatenteeltbedrijven

Met name het aantal tomatenteeltbedrijven is gedaald. Het aantal bedrijven dat trostomaten teelt, daalde bijna de helft. Daartegenover staat dat ruim anderhalf keer zoveel telers cherrytomaten verbouwen. Van de bedrijven die glasgroenten telen, heeft het merendeel nog steeds tomaten (35 procent), gevolgd door paprika's (30 procent) en komkommers (29 procent).



De opbrengst van glasgroenten was vorig jaar 1,63 miljoen ton. Dat is bijna evenveel als tien jaar terug. De oogst steeg tot 2020, daarna nam de opbrengst af. Vorig jaar nam de opbrengst vergeleken met een jaar eerder met 2 procent af, waardoor die uiteindelijk ongeveer gelijk was met 2013.


Hoge energieprijzen

De reden dat er minder glasgroenten werden verbouwd, heeft volgens het CBS vooral te maken met de hoge energieprijzen. Zo zijn een aantal tomatentelers overgestapt naar komkommers, omdat komkommers telen minder energie kost. In 2023 werd daarom wel 7 procent meer komkommers geoogst ten opzichte van het jaar ervoor. De opbrengsten van aubergines, tomaten en paprika's daalden het laatste jaar.



Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    15° / 9°
    10 %
  • Donderdag
    17° / 6°
    5 %
  • Vrijdag
    19° / 11°
    20 %
Meer weer