Politie controleert op criminele inmenging in sierteeltsector

De politie en onder meer douanemedewerkers hielden vorige week op het terrein van Royal FloraHolland in Aalsmeer een controle om criminele inmenging in de sierteeltsector tegen te gaan. Dit heeft concrete signalen van criminele inmenging opgeleverd.

Politie+controleert+op+criminele+inmenging+in+sierteeltsector
© Weerbare Sierteelt

Al langer is bekend dat de sierteeltsector aantrekkelijk is voor criminelen vanwege de vele nationale en internationale transportbewegingen. De integrale controle gebeurde in samenwerking met FloraHolland en de aanpak Weerbare Sierteeltsector, uitgevoerd door de politie-eenheid Amsterdam en de Eenheid Landelijke Expertise en Operaties. De douane, Nederlandse Arbeidsinspectie en Platform Veilig Ondernemen (PVO) werkten hier ook aan mee.

29 vrachtwagens zijn onderworpen aan een integrale controle. Daarbij is één chauffeur gewaarschuwd voor het niet tonen van een vergunning. Verder zijn diverse bedrijven bezocht om preventieve en informatieve gesprekken te voeren met medewerkers voor het vergroten van de bewustwording. De controle heeft geleid tot meerdere concrete signalen van criminele inmenging.

Vanwege deze bevindingen zal bij een aantal bedrijven een nacontrole of nader onderzoek plaatsvinden. De Nederlandse Arbeidsinspectie stelt in drie gevallen vervolgonderzoek in. Daarnaast is een bekeuring uitgeschreven voor een persoon die aan het werk was en tegelijkertijd een uitkering ontvangt.


Kwetsbaarheden aanpakken

Onder de aanpak Weerbare Sierteeltsector werken diverse overheidsinstanties en bedrijven uit de sector samen om de sierteeltsector veilig te houden en kwetsbaarheden aan te pakken. Volgens de initiatiefnemers van deze aanpak zijn ondernemers en werknemers gebaat bij een veilige werkomgeving. De focus van de aanpak ligt bij preventie door signalen van criminaliteit te herkennen. Criminele inmenging kan leiden tot onveilige situaties voor de ondernemer, medewerkers en bedrijven in de buurt.

Het programma Transport Facilitated Organized Crime (TFOC) van de Landelijke Eenheid van de politie richt zich op het bestrijden en voorkomen van georganiseerde criminaliteit in de hele transportbranche in Nederland en sluit daarom aan op het doel van de aanpak Weerbare Sierteeltsector. Voor de controles van deze eenheid wordt samengewerkt met chauffeurs, ondernemers en andere spelers in de branche om ze bewust te maken van de risico's.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 11°
    10 %
Meer weer