'Klimaatrisico's verlagen kredietwaardigheid van vleesproducenten'

Producenten van varkens- en rundvleesproducten in economisch ontwikkelde landen zijn kwetsbaarder geworden voor klimaatgerelateerde risico's, waarschuwt de toonaangevende kredietbeoordelaar Fitch.

%27Klimaatrisico%27s+verlagen+kredietwaardigheid+van+vleesproducenten%27
© Vion

Door die klimaatrisico's lopen de vleesproducenten komende jaren een groter risico op een verlaging van de kredietwaardigheid. Als dat gebeurt, wordt het voor de bedrijven mogelijk lastiger om tegen gunstige rentes geld te lenen.

De vleesbedrijven worden volgens Fitch geconfronteerd met stijgende kosten door strengere overheidsmaatregelen om de CO2-uitstoot te verminderen en door de introductie van nieuwere technologieën. Volgens het IPCC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties, veroorzaakt het wereldwijde voedselsysteem ongeveer een derde van de CO2-uitstoot en zijn dierlijke producten verantwoordelijk voor ongeveer 60 procent daarvan.

Vooral de rundvleesindustrie kan volgens Fitch in ontwikkelde markten te maken krijgen met een krimpende vraag door een afnemende bevolking, gezondheidsproblemen en de impact van klimaatdoelstellingen. Voor varkensvleesproducenten zijn opkomende markten daarentegen aanzienlijk minder kwetsbaar, gezien de stabiele binnenlandse vraag naar varkensvlees en de langzamere implementatie van klimaatbeleid, stelt Fitch.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    20° / 12°
    50 %
  • Dinsdag
    20° / 11°
    5 %
  • Woensdag
    24° / 11°
    10 %
Meer weer