Prijs slachtkippen op laagste niveau sinds vier jaar
Waar in de afgelopen twee jaar elke uitgelegde kip welkom was bij de slachterijen, is het beeld nu totaal anders. De slachterijen draaien niet allemaal op volledige capaciteit en de prijs staat op het laagste niveau sinds 2020.
Dat komt enerzijds door een groter aanbod van slachtkippen en anderzijds doordat een deel van de vraag is weggevallen. In de afgelopen twee jaar was het aanbod kleiner als gevolg van vogelgriep.
Nu de vogelgriepproblemen vrijwel weg zijn in het noordwesten van Europa, is het aanbod weer op peil. Tegelijkertijd is een deel van de vraag weggevallen, melden marktkenners.
Veruit de meeste soepkip gaat normaal gesproken naar Afrika, omdat slachtkip het goedkoopste type vlees is. In Europa zelf is dit type vlees niet zo populair, mede door de lange bereidingstijd. Door economische problemen, en daardoor verminderde koopkracht van de Afrikaanse consument, is er minder vraag vanuit Afrika.
Turkije zit in de weg
Bovendien zit Turkije de aanbieders in Noordwest- en Centraal-Europa in de weg. Turkije is een grote aanbieder van slachtkippen. Doordat de Turkse munt, de lira, sterk in waarde is gedaald ten opzichte van de euro, is het voor Afrikaanse landen aantrekkelijker geworden om soepkip in Turkije te kopen.
De belabberde marktomstandigheden zijn terug te zien in de noteringen. De notering van Barneveld voor slachtkippen voor bruine kippen staat sinds 16 juni op 0,01 euro per kilo levend gewicht, inclusief btw. Voor witte kippen is de notering zelfs negatief. Die notering staat op -0,04 euro.
Doordat er gewerkt wordt met toeslagen, meestal variërend tussen de 10 en 15 cent per kilo, komt de prijs voor leghennenhouders wel boven de nul uit. Maar het is niet voldoende om de kosten van vangen en schoonmaken mee te bekostigen.
Volgens pluimveehouders zit er best veel variatie in de toeslag die ze krijgen vanuit de handel en slachterij. Die variatie is niet altijd te verklaren. Vaak is het 15 cent, maar het kan ook 12 of 19 cent per kilo zijn. Dan loont het om bij verschillende bedrijven een offerte op te vragen. Zeker nu de eierprijzen ook lager zijn dan in de afgelopen jaren.
Uitgelegde hen
Veel leghennenhouders zien de prijs die ze krijgen voor het uitgelegde koppel als inkomsten om het schoonmaken, het vangen en opzetten mee te betalen. Vangen kost grofweg tussen 18 tot 27 cent per dier, het opzetten 7 of 8 en dan komen er nog de schoonmaakkosten bij, wat maakt dat een leghennenhouder toch graag tegen de 50 cent voor een uitgelegde hen ontvangt.
Met toeslagen erbij was dat in de afgelopen jaren zeker een periode het geval. Zo stond de notering voor bruine hennen in 2023 op het hoogste punt vijf weken lang op 43 cent en voor witte kippen op 39 cent per kilo levend gewicht.
Prijzen tegen of over de 40 cent zijn echter wel uitzonderlijk. In week 10, begin maart, stond de prijs voor bruine hennen op 28 cent en voor witte hennen op 23 cent. Sindsdien zijn de prijzen gedaald tot het huidige zeer lage niveau.
Mogelijk stijgen de prijzen na augustus wel weer wat. In de zomermaanden is het aanbod van uitgelegde hennen traditioneel groot, omdat veel leghennenhouders dan met een nieuwe ronde beginnen en dus wisselen van koppel. Rond kerst is dat ook het geval.
Belgische slachterijen
Kenners van de markt vertellen dat met name de Belgische slachterijen niet op volle capaciteit draaien. Daardoor gaan er nu meer Nederlandse hennen naar Polen om geslacht te worden. Nederlandse handelaren brengen de hennen doorgaans naar slachterijen in Nederland, België, Duitsland en Polen.
Bij leghennenhouders wordt het geld voornamelijk verdiend met de eieren. Slachtkippen zijn daarmee een bijzaak. Bovendien was 2023 een topjaar in de eieren en hoorde je leghennenhouders niet klagen. Inmiddels staat de eiermarkt onder druk, onder meer door minder vraag vanuit Duitsland.
In mei bedroeg het maandsaldo van leghennenbedrijven met scharrelkippen op 46.000 euro per bedrijf. Dit is ongeveer een kwart lager dan het gemiddelde maandsaldo over 2023.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Tractor 6155M (LH) #135518
Gebruikt, P.O.A.
-
Pottinger Novacat 305 3-puntsmaaier
Gebruikt, P.O.A.
-
Kuhn FC 313 F frontmaaier
2007, P.O.A.
-
Claas Celtis 456 RX
2008, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %