Pluimveevleesmarkt is goedgeluimd

De stemming op de markt voor pluimveevlees is goed. Slachterijen kunnen het vlees vlot kwijt en de aanvoer van vleeskuikens loopt volgens planning. Ondanks de prima vraag is er wel sprake van stabiliserende kuikenprijzen.

Pluimveevleesmarkt+is+goedgeluimd
© Twan Wiermans

De vooruitzichten voor de vleeskuikensector lijken goed, niet alleen voor de korte termijn, maar ook voor de middellange termijn. Rabobank verwacht dat de vraag naar kip dit jaar in Europa met 1,5 tot 2 procent groeit in vergelijking tot vorig jaar.

Wel staat het aanbod van slachtrijpe vleeskuikens onder druk, ook in Nederland. Hier is het krimpende aanbod vooral toe te schrijven aan de verdere omschakeling naar vleeskuikens met één ster van het Beter Leven-keurmerk.

Volgens de bank komt de aantrekkende vraag door een groeiend consumentenvertrouwen. Het besteedbaar inkomen is door loonsverhogingen hoger, waardoor de consument minder geneigd is om de hand op de knip te houden. Positief voor de afzet van kip is ook dat het aanbod varkensvlees in Europa niet overhoudt en de prijs hoog is.


Ruim de helft voor export

Meer dan de helft van de Nederlandse productie van pluimveevlees wordt geëxporteerd, vooral naar het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Een klein deel van de Nederlandse productie komt terecht bij afnemers elders op de wereld.

De handelsstromen vanuit Europa richting Azië, het Midden-Oosten en Afrika zijn kwetsbaar. De actuele geopolitieke spanningen met militaire gevolgen in onder meer de Rode Zee en Straat van Hormuz kunnen de handel in kip verstoren en daarmee gevolgen hebben voor de prijzen. Ook voor de voerprijzen trouwens. Vooralsnog is hiervan geen sprake.

Lichtpuntje voor Nederlandse vleeskuikenhouders is dat er vanaf 5 juni een rem komt op de import van pluimveevlees uit Oekraïne. Voor de oorlog mocht Oekraïne 90.000 ton pluimveevlees heffingsvrij naar de Europese Unie exporteren. Begin 2022 liet de Europese Commissie dit quotum tijdelijk los om Oekraïne tegemoet te komen.

Het gevolg was dat de export van Oekraïense kip naar de Europese Unie fors toenam. In 2023 exporteerde Oekraïne ruim 175.000 ton pluimveevlees heffingsvrij naar de Europese Unie. Dit zorgde voor aanzienlijke marktverstoringen, wat zich vooral uitte door een flinke prijsdruk op de Europese markt voor borstvlees.


Beperking import Oekraïne

Vorige week stemde het Europees Parlement in met een akkoord dat weer grenzen stelt aan de import van Oekraïense kip. Er is nu een quotum van 137.484 ton afgesproken. Dit is ruim anderhalf keer zo veel als het quotum van voor 2022. Toch verwachten marktkenners dat het nieuwe quotum helpt om marktverstoringen te voorkomen, omdat ongebreidelde importgroei van Oekraïense kip niet meer mogelijk is.

Je zou kunnen denken dat het gegeven dat slachterijen behoorlijk trekken aan slachtrijpe vleeskuikens leidt tot prijsverhogingen. Daarvan is echter geen sprake. Vrijwel alle noteringen laten stabilisatie zien. Dat geldt zowel voor de noteringen van vrije kuikens als die de contractnoteringen.

Zo noteert Barneveld vleeskuikens deze week 1,15 euro per kilo voor vrije kuikens. Daarmee is de notering voor de derde week op rij onveranderd. Bij exportslachterij Clazing is de contractnotering met 1,15 euro per kilo ook voor de derde keer achtereen hetzelfde.


Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / 0°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer