Haver telen nieuwe uitdaging voor Limburgse akkerbouwer

Loonwerker Jos van Birgelen oogstte dinsdag 6 augustus de Japanse haver van Rob Hilkens in het Limburgse Herkenbosch. Door de nattigheid rekent Hilkens op 25 procent minder opbrengst. Maar ondanks dat is hij tevreden over het eindresultaat.

Haver+telen+nieuwe+uitdaging+voor+Limburgse+akkerbouwer
© Twan Wiermans

Hilkens teelde de Japanse haver dit jaar voor de eerste keer. De akkerbouwer stopte een tijd terug met zijn varkenshouderijtak, omdat zijn bedrijf werd aangemerkt als piekbelaster. 'Eerder stond mijn akkerbouwtak in dienst van de varkens, dat hield in dat ik vooral korrelmais teelde. Nu ik ben gestopt met het houden van varkens richt ik mij op akkerbouw en zoek ik naar nieuwe uitdagingen', licht hij toe.

Een van die uitdagingen is de teelt van Japanse haver als zaaigoed voor Semo zaden. Voordat het zaad naar de zaadhandel gaat, moet Hilkens de korrels na de oogst koelen en af en toe ventileren. Koelen is nodig om de kiemkracht van het zaad te behouden.

Mocht het nodig zijn, dan worden de korrels ook gedroogd. 'Het vochtpercentage moet onder 16,4 procent blijven.' Semo zaden zuivert de korrels en selecteert het op grofte, voordat het in zakken naar de afnemers gaat.


Legering op deel van perceel

Volgens Hilkens stond de 7 hectare Japanse haver, die hij begin april zaaide, er in het begin heel mooi op. 'Later werd het slechter weer en ontstond op een deel van het perceel legering. Dat was jammer.' De bruto-opbrengst schat de Limburgse teler in op 3 ton per hectare.

In eerste instantie was het niet de bedoeling dat Hilkens Japanse haver zou verbouwen, maar omdat het dit voorjaar te laat werd voor tarwe, ging hij op zoek naar iets anders. 'Ik wilde de grond vroeg vrij hebben, omdat ik nog varkensstallen moet afbreken en putten moet schoonmaken', geeft hij aan.

Naast Japanse haver verbouwt Hilkens mais, erwten, bonen, wortelen, suikerbieten en spinazie voor zaaizaad.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 5°
    10 %
  • Maandag
    15° / 10°
    90 %
  • Dinsdag
    15° / 12°
    90 %
Meer weer