Juli levert hoge prijzen op voor bloemen
De bloemenprijzen hebben geprofiteerd van een grotere vraag in juli. Tuinplanten en kamerplanten leverden juist minder op dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat blijkt uit het maandoverzicht van veiling Royal FloraHolland.
Het wisselvallige weer in juli heeft de afzet van snijbloemen duidelijk goed gedaan. De vraag was beter dan een jaar geleden, terwijl het dagelijkse aanbod een fractie kleiner was.
Doordat juli dit jaar twee veildagen meer kende, was het afzetvolume van snijbloemen toch nog 7,8 procent groter dan in juli 2023. Het prijsniveau steeg door de goede afzet met maar liefst 20,7 procent. Uiteindelijk leverde dat een omzetgroei op van 30 procent.
Pioenrozen (Paeonia) lieten de sterkste prijsstijging noteren; +211 procent ten opzichte van een jaar geleden. Dat komt ook voor een groot deel doordat het aanbod dit jaar veel kleiner was. In vergelijking met juli vorig jaar werd van deze snijbloem driekwart minder aangeboden. Ondanks die hoge prijs van gemiddeld 1,33 euro per stuk valt de omzet in dit product bijna een derde lager uit dan vorig jaar.
Goede maand voor chrysanten
In dat opzicht hebben chrysanten het veel beter gedaan voor de veiling en ook de telers. De omzet van troschrysanten verdubbelde. Dat kwam vooral door betere prijzen, maar ook de dagelijkse aanvoer was groter. Over heel juli werd 15 procent meer aangevoerd dan een jaar geleden. De gemiddelde prijs van troschrysanten steeg naar 37 cent per stuk (+76 procent).
Maar ook de geplozen chrysanten leverden een flinke bijdrage aan een hogere omzet. In deze categorie komt dat geheel voor rekening van een betere prijs (+51 procent naar 48 cent per stuk). Het aanbod was ondanks de twee extra veildagen niet groter dan vorig jaar. Het resulteerde in een omzetgroei van 51 procent.
Bij rozen was de aanvoer door twee extra veildagen 11 procent groter. Correctie op het aantal veildagen levert dan een kleine stijging op in de dagelijkse aanvoer. De prijzen lieten een mooie plus noteren van 7,3 procent naar gemiddeld 21 cent per stuk.
Minder hortensia's aangevoerd
Bij tuinplanten valt vooral de geringere aanvoer van hortensia's (Hydrangea) op. Ondanks extra veildagen werd bijna 19 procent minder aangevoerd. Dat zorgde wel voor betere prijzen. Het gemiddelde niveau werd met 17 procent opgekrikt naar 4,53 euro per stuk. Al met al viel de omzet in deze planten 5 procent lager uit.
De totale omzet in tuinplanten was ondanks de krimp bij hortensia's – het grootste product in dit assortiment – vorige maand 10,6 procent groter dan een jaar geleden. Die groei is vooral toe te schrijven aan twee extra veildagen. Er werd vooral meer aangevoerd van Echinacea en Portulaca. De prijzen hadden daar wel onder te lijden. Het gemiddelde prijsniveau daalde met ruim 10 procent.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Kuhn GF 10802-T
2012, P.O.A.
-
Stiga PARK 500 WX
Nieuw, P.O.A.
-
Massey Ferguson 7716-S
2019, € 79.500
-
Fendt Twister 13010T schudder
2019, P.O.A.
Vacatures
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %