Verlagingspercentage pootgoed hoger dan vorig jaar

Keuringsdienst NAK heeft bij de veldkeuring tot dusver dit jaar 11,7 procent van de percelen pootgoed in klasse verlaagd vanwege vooral bacterieaantastingen. Het verlagingspercentage is op dit moment in het seizoen hoger dan vorig jaar en het jaar daarvoor.

Verlagingspercentage+pootgoed+hoger+dan+vorig+jaar
© Haijo Dodde

Toen verlaagde NAK tot en met week 30 respectievelijk de pootgoedklasse van 10,7 en 9,9 procent van de percelen. Vrijwel alle aangemelde pootgoedpercelen in Nederland hebben een eerste veldkeuring ondergaan. Driekwart van de percelen is ook al voor een tweede keer gekeurd.

Het totaal aangemelde pootgoedareaal komt dit jaar op 38.574 hectare. Naast verlaging van de pootgoedklasse is 1,1 procent van het areaal afgekeurd voor afzet als pootgoed. De percentages verlagingen en afkeuringen zijn redelijk gelijkmatig verdeeld over de regio's, maar gemiddeld iets hoger in Zuid-Nederland.

Belangrijkste oorzaak voor de verlaging van de pootgoedpercelen is de aantasting door bacterieziek met een aandeel van maar liefst 80 procent, gevolgd door mozaïekvirus met een aandeel van 13 procent. Vorig jaar werden percelen vooral afgekeurd vanwege symptomen van virussen in het pootgoedgewas.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 12°
    10 %
  • Zondag
    22° / 12°
    40 %
Meer weer