Dunea staakt waterinname uit Afgedamde Maas door fungiciden

Drinkwaterbedrijf Dunea neemt tijdelijk geen water op uit de Afgedamde Maas. Reden hiervoor zijn de hoge concentraties bestrijdingsmiddelen die sinds deze week elders worden gemeten op de Maas. Het drinkwaterbedrijf neemt tijdelijk water in uit de Lek voor de productie van drinkwater.

Dunea+staakt+waterinname+uit+Afgedamde+Maas+door+fungiciden
© Dirk Hol

Het zijn vooral fungiciden die de drinkwaterbedrijven langs de Maas in verhoogde mate meten, meldt Dunea. Dit verklaart het drinkwaterbedrijf door het natte weer van de afgelopen tijd waardoor de schimmeldruk in de agrarische sector is toegenomen en meer gewasbeschermingsmiddelen zijn gebruikt. Doordat het zoveel heeft geregend, is dat extra snel uitgespoeld naar het oppervlaktewater. Door even geen Maaswater in te nemen, wil Dunea voorkomen dat de vervuiling op de Maas ver de dode rivierarm van de Afgedamde Maas opkomt, waar het vervolgens lang kan verblijven.

Het drinkwaterbedrijf bedient 1,3 miljoen mensen in Zuid-Holland. Een belangrijk deel van het water komt uit de Afgedamde Maas, een zijtak van de Maas die tussen Woudrichem en Wijk en Aalburg stroomt. Daar wordt het water ingenomen. Verderop in Bergambacht wordt het voorgezuiverd en daarna naar het duingebied tussen Monster en Katwijk gepompt. Daar wordt het na een maand of twee weer opgepompt, waarna nog meer zuiveringsstappen volgen. Uiteindelijk komt het gezuiverde Maaswater in onder meer Den Haag, Leiden, Zoetermeer en Noordwijk uit de kraan.

Dunea ziet ook een voordeel aan de situatie. De innamestop aan de Afgedamde Maas biedt ruimte voor onderhoudswerkzaamheden die maximaal drie weken duren. De tijdelijke stop vergemakkelijkt laswerkzaamheden aan zinkers bij Vuren in het kader van het Deltaprogramma. Ook stelt dit het drinkwaterbedrijf in staat om een van de eerste zuiveringsstappen, de microzeven die vooral zoetwatermosselen tegenhouden, even goed te reinigen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 12°
    10 %
  • Zondag
    22° / 12°
    40 %
Meer weer