Waterschap De Dommel deelt boete uit voor geulen in beschermd gebied

Waterschap De Dommel heeft een boete opgelegd aan een boer in Noord-Brabant die zonder toestemming geulen heeft gegraven om het wateroverschot van een akker te laten weglopen. Dat heeft het waterschap dinsdag bekendgemaakt.

Waterschap+De+Dommel+deelt+boete+uit+voor+geulen+in+beschermd+gebied
© Koos van der Spek

Het gaat volgens het waterschap om meerdere grote geulen langs de beek de Run in Eersel. De geulen zijn zonder vergunning dwars door de ecologische verbindingszone van gemeente Eersel gegraven en ook door de beschermingszone van de Run. De overtreding is op 10 juli vastgesteld. Het waterschap zegt niet actief op zoek te zijn naar greppeltjes in zijn gebied. Omdat bij dit specifieke geval sprake is van een overtreding in beschermd gebied, is opgetreden.

Mado Ruijs, lid van het dagelijks bestuur en eerste locowatergraaf van waterschap De Dommel, meldt in een reactie begrip te hebben voor acties om wateroverlast te beperken, maar vindt dat in dit geval grenzen zijn overschreden 'We snappen dat boeren zelf acties voor afwatering willen nemen. Maar grote overtredingen zoals deze kunnen we niet toestaan.'


Sleuven dichtgemaakt

Door de ernst van deze zaak heeft het waterschap besloten een boete op te leggen. De sleuven zijn nu dichtgemaakt. Het waterschap gaat de aangetaste ecologische verbindingszone proberen te herstellen. De overtreder moet deze kosten, enkele duizenden euro's, ook betalen. Op 1 september zal het werk klaar zijn.

ZLTO is verbaasd over de opstelling van het waterschap en noemt de boete onterecht. De organisatie stelt dat het waterschap ook een waarschuwing had kunnen geven.


Foto ter illustratie

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    22° / 17°
    20 %
  • Maandag
    21° / 14°
    50 %
  • Dinsdag
    18° / 13°
    75 %
Meer weer