Omzet Nedap Livestock daalt met 8 procent

De omzet van Nedap Livestock is over de eerste zes maanden van dit jaar 8 procent lager uitgekomen dan in dezelfde periode een jaar eerder. Vorig jaar was de omzet hoog vanwege het wegwerken van leveringsachterstanden. De omzet uit softwarelicenties en -diensten is van januari tot en met juni wel met 20 procent gestegen tot, 40,5 miljoen euro. De varkenstak wordt uitgefaseerd.

Omzet+Nedap+Livestock+daalt+met+8+procent
© Nedap

In totaal is over de eerste helft van het jaar een omzet gerealiseerd van 124,1 miljoen euro. Vorig jaar was dat 134,4 miljoen euro. De omzetdaling is een gevolg van de hoge omzet in de eerste helft van 2023, toen leveringsachterstanden werden weggewerkt. Ook speelt mee dat de marktomstandigheden in de veehouderij en de retail nu zijn zwakker dan een jaar geleden.

Het bedrijfsresultaat is in de eerste helft van 2024 afgenomen tot 10,6 miljoen euro, tegenover 16,1 miljoen euro in 2023. Deze daling wordt veroorzaakt door een lagere omzet en een kleine stijging van de bedrijfskosten. Wel steeg de toegevoegde waarde in het percentage van de omzet.

De nettowinst bedroeg in het eerste halfjaar 8,2 miljoen euro, ten opzichte van 12,5 miljoen euro vorig jaar. De winst per aandeel komt uit op 1,24 euro, versus 1,91 euro in 2023. Het bedrijf had in de eerste helft van 2024 gemiddeld 6.573.622 aandelen uitstaan.


Stoppen met varkens

Om de organisatie verder te optimaliseren, worden de activiteiten in de varkenssector uitgefaseerd. Eerder al werd ingezet op het stoppen met de ontwikkeling van nieuwe producten voor de varkenshouderij en werd de focus verlegd naar de melkveehouderij. De organisatie ziet in de varkenshouderij onvoldoende marktperspectief.

In de melkveehouderij heeft de lage melkprijs, in combinatie met de hoge kosten, in de eerste helft van het jaar geleid tot een dempend effect bij melkveehouders om te investeren. Dit heeft ook impact op de vraag naar producten van Nedap.

Vanwege de volatiele markomstandigheden is het voor Nedap lastig om een omzetontwikkeling voor de korte termijn te voorspellen. Op de lange termijn wordt wereldwijde groei verwacht. De onderneming blijft investeren in de melkveehouderij. Zo zijn aan het cloud platform Nedap Now nieuwe onderdelen toegevoegd, bijvoorbeeld op het gebied van hittestress en vruchtbaarheid.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    20° / 17°
    85 %
  • Donderdag
    26° / 16°
    15 %
  • Vrijdag
    27° / 17°
    20 %
Meer weer