'Waterbeleid: hoog tijd voor actie'

De overvloedige neerslag van de afgelopen maanden laat diepe sporen na: niet alleen op de akkers en weilanden die vaak compleet blank staan, maar vooral ook bij boeren en hun gezinnen.

%27Waterbeleid%3A+hoog+tijd+voor+actie%27
© Dirk Hol

Het hele bouwplan kan in veel gevallen de prullenbak in. Gewassen kunnen de grond niet in of dreigen te verrotten, het vee kan niet naar buiten. Om over de financiële gevolgen maar te zwijgen. Het is crisis in al onze provincies. In het zuidoostelijk deel van Noord-Brabant is de situatie helemaal extreem.

Agrarisch ondernemers zitten er daar compleet doorheen. Zij vinden dat zij het slachtoffer zijn van onverantwoordelijk beleid en voelen zich vaak niet gehoord door het waterschap, dat onvoldoende oog heeft voor een snelle afvoer van water in overvloedige tijden als deze.

Ik deel hun boosheid en frustratie. De gortdroge zomers hebben geleid tot een beleid bij waterschappen dat gericht is op het vasthouden van water en níét op het tijdig afvoeren. Boeren als afvoerputje, dat is zo'n beetje het sentiment.

Boeren als afvoerputje, dat is zo'n beetje het sentiment

Wim Bens, bestuurslid LTO Nederland

Het is hoog tijd voor een meer gebalanceerd waterbeleid. De klassieke jaargetijden zijn verleden tijd. Neerslag valt heviger en in een kortere periode. Allemaal feiten, of we die nu leuk vinden of niet. Het is de uitdaging om een balans te vinden. Dat is een gedeelde verantwoordelijkheid.

Mijn advies aan waterschappen: betrek de boer erbij. Die werkt ook al eeuwenlang met bodem en water. Luister, overleg en kom samen tot een aanpak die echt duurzaam is.

Hoe cynisch dat mag klinken, deze watercrisis bevestigt voor mij nogmaals dat kalenderlandbouw een onzalig principe is dat heel snel plaats moet maken voor de werkelijkheid op het platteland. Die moet leidend zijn: in het belang van ons land, in het belang van onze boeren en tuinders.

Ik ben dan ook benieuwd naar het beleid van het aanstaande kabinet.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    21° / 12°
    10 %
  • Woensdag
    23° / 12°
    10 %
  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
Meer weer