'Met deze gerstopbrengst kom ik amper uit de kosten'
Door de nattigheid en het gebrek aan zonuren valt de opbrengst van wintergerst bij akkerbouwer Wouter Vierboom in het Gelderse Leuth tegen. Afgelopen dinsdag ging hij met zijn combine het veld in om 10 hectare graan te dorsen. Iets later dan gepland, want hij moest eerst zijn combine repareren.
'Het dorsen ging prima, het was droog genoeg. Het vochtgehalte kwam uit op 14 procent', zegt Vierboom. 'De exacte korrelopbrengst weet ik nog niet precies, maar die schat ik rond 7,5 ton per hectare. Dat is veel lager dan het potentieel op onze middelzware kleigrond. Vorig jaar oogstte ik 10,5 ton per hectare.'
De tegenvallende opbrengst heeft volgens de akkerbouwer vooral te maken met de vele regen en het gebrek aan zonuren. Hij zaaide de gerst begin oktober, net voordat de lange, natte periode begon. 'Uiteindelijk stond het perceel toch best egaal met niet echt verzopen plekken. Maar het komt gewoon niet aan het gewenste gewicht, want het is niet zo dat de aren klein waren of de korrels extra fijn. De vrachtwagen zat goed vol.'
Vierboom, die boert in de Ooijpolder onder Nijmegen, verwacht dat hij met deze opbrengst en prijzen nauwelijks uit de kosten kan komen. 'Inclusief een brouwgerstpremie van 30 euro per ton beur ik ongeveer 210 euro per ton. Dat is veel te weinig', stelt hij.
Inclusief een brouwgerstpremie van 30 euro beur ik circa 210 euro per ton. Dat is veel te weinig
Volgens de ondernemer zijn de teeltkosten wel meer dan 30 procent gestegen, maar werkt hij nog altijd tegen dezelfde graanprijzen als tien jaar geleden. 'Dat moet anders. Daarnaast vind ik dat de brouwgerstpremie veel hoger moet zijn. Brouwgerstrassen geven minder korrelopbrengst en de zaaizaadkosten zijn hoger. Dan moet daar ook een flinke plus tegenover staan, anders kan ik net zo goed standaard voergerstrassen telen', vindt Vierboom.
Nu zijn eigen wintergerst eraf is, kan de akkerbouwer bij goede omstandigheden een groenbemestermengsel met voornamelijk bladrammenas zaaien. Ook moet hij nog gerst dorsen bij een collega in de buurt.
Verder heeft Vierboom dit jaar nog wat gele mosterd te oogsten en begin augustus heeft hij op zijn eigen bedrijf nog 40 hectare wintertarwe te dorsen. Van dit graangewas verwacht hij vanwege verzopen plekken ook geen geweldige opbrengst.
Nieuwe Oogst bezocht de Gelderse akkerbouwer omdat hij zich met zijn Claas Mega 218 had opgegeven voor de speciale zelfrijderseditie van POAH! Deze speciale serie verschijnt deze zomer op Nieuwe Oogst. Vierboom: 'De techniek in mijn dertig jaar oude combine wordt in nieuwere machines nog steeds gebruikt. Het principe is wel verfijnd, maar niet veranderd', zegt hij trots.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Massey Ferguson 5455 T3
2009, P.O.A.
-
Kubota B2441 Compact traktor
Gebruikt, € 9.950
-
Iseki SIAL 5
Gebruikt, € 4.750
-
Lely Splendimo 900MC vlindermaaier
2015, P.O.A.
Vacatures
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %