WUR start onderzoek naar duurzame teelt van brouwgerst

De publiek-private samenwerking (PPS) Brouwgerst is vrijdag van start gegaan. Dit is een groot vierjarig onderzoeksproject met als doel de Nederlandse gerst-, mout- en bierketen toekomstbestendig te maken.

WUR+start+onderzoek+naar+duurzame+teelt+van+brouwgerst
© Job Hiddink

Het onderzoek wordt uitgevoerd door Wageningen University & Research (WUR) in opdracht van Stichting Nederlands Instituut voor Brouwgerst, Mout & Bier (Nibem) en Brancheorganisatie (BO) Akkerbouw. In de PPS gebruiken WUR-onderzoekers voor het eerst proteomics.

Dat houdt in dat alle eiwitten in de gerstkorrel en het mout worden bestudeerd om precies te begrijpen hoe ze samenwerken. Doel is om de specifieke eiwitten in brouwgerst te identificeren die de kwaliteit van het bier en de schuimkraag bepalen. De onderzoekers willen die kennis gebruiken om gerstrassen te selecteren met een optimale verhouding van eiwitten en zetmeel.

Volgens WUR maakt dat een duurzamere teelt van brouwgerst mogelijk, omdat er dan minder stikstof nodig zal zijn. Het bepalen van geschiktheid van brouwgerst voor verwerking in de mouterij en brouwerij is nu nog deels gebaseerd op ervaring en oude kennis. Nibem wil op termijn met moderne technieken objectief vaststellen welke eiwitten de kwaliteit bepalen, zodat metingen betrouwbaar zijn en gericht kan worden veredeld.


50 procent subsidie

Door het vernieuwende karakter van het brouwgerstonderzoek, is door de Topsectoren Agri & Food en Tuinbouw & Uitgangsmaterialen een PPS-subsidie toegekend van 50 procent van de onderzoekskosten. Hiermee werkt de complete bierketen samen om de propositie en toekomst van in Nederland geteeld brouwgerst veilig te stellen. De insteek is ook om het areaal brouwgerst in Nederland te vergroten met een kwalitatief hoogstaand gewas en een goede financiële opbrengst voor telers.

Areaaluitbreiding is volgens WUR zeer welkom, want het teeltoppervlak is de laatste twintig jaar met ongeveer 50 procent afgenomen tot 25.000 hectare. Daarvan vindt zo'n 20.000 hectare zijn afzet in de brouwgerstketen.

Onderdeel van de PPS Brouwgerst zijn de organisaties Nibem, BO Akkerbouw, Plantum, Agrifirm, Heineken, Gulpener, Grolsch, Bavaria, Holland Malt, Limagrain, Wiersum, Semundo, Ragt, Syngenta, Vereniging Nederlandse Brouwers en Sociëteit der Nederlandse Mouters.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    17° / 12°
    50 %
  • Zaterdag
    19° / 13°
    80 %
  • Zondag
    19° / 11°
    30 %
Meer weer