Kabinet verlengt financieringsfonds voor duurzame landbouw met tien jaar

Het investeringsfonds duurzame landbouw (IDL) wordt met minimaal tien jaar verlengd. Bij het IDL kunnen boeren financiering onder gunstige voorwaarden aanvragen voor investeringen die zij doen bij een omschakeling naar een meer duurzame bedrijfsvoering. Hiervoor is 130,8 miljoen euro gereserveerd.

Kabinet+verlengt+financieringsfonds+voor+duurzame+landbouw+met+tien+jaar
© Twan Wiermans

Dat schrijft demissionair landbouwminister Piet Adema in een brief aan de Tweede Kamer. Het structurele fonds is opengesteld voor van juni 2024 tot juni 2034, met een mogelijkheid tot een verlenging van 5 jaar. 'Door te kiezen voor een openstelling van 10 jaar bieden we boeren in omschakeling langdurige zekerheid die nodig is voor de landbouwtransitie', schrijft Adema.

De regeling voorziet niet in financiering van de totale investering, maar vraagt ook cofinanciering. De maximale leensom is gesteld op 500.000 euro per landbouwonderneming. Het steunpercentage van boeren tot 40 jaar bedraagt maximaal 70 procent. Voor andere omschakelingen is dat 60 procent. Beoordeling van de verduurzamingsplannen wordt gedaan door een beoordelingscommissie aan de hand van een aantal vooraf vastgestelde prestatie-indicatoren.

Het fonds begon in 2021 als pilotproject om ervaring op te doen van ervaring met het sturen op doelen, het toetsen of het fonds en de leenvoorwaarden aan de verwachtingen van boeren voldeed en om te zien of de investeringen bijdragen aan het bereiken van natuur- en milieudoelen. De pilot is tweemaal verlengd en liep tot 31 december 2023. Gedurende de pilot zijn er 194 aanvragen binnengekomen waarvan er 113 zijn gehonoreerd. In de zomer van 2023 kondigde Adema al aan het fonds structureel te maken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    16° / 11°
    70 %
  • Donderdag
    18° / 12°
    20 %
  • Vrijdag
    19° / 12°
    50 %
Meer weer