Utrecht trekt verduurzamingsproject op van 100 naar 143 melkveehouders
Provincie Utrecht heeft het aantal deelnemers voor het project 'Utrechtse Melkveehouders Boeren Beter' opgehoogd van de geplande 100 naar 143. Alle boeren die zich hebben ingeschreven, hebben bericht ontvangen van de Utrechtse agrarische collectieven dat ze kunnen deelnemen aan het project.
Melkveehouders konden zich sinds 10 april inschrijven voor het project 'Utrechtse Melkveehouders Boeren Beter'. Dat is een onderdeel van de Utrechtse Monitor Duurzame Landbouw (UMDL). Op de eerste dag al meldden 143 geïnteresseerden zich aan. Daarmee was het project op slag overtekend. Er was gerekend op 100 deelnemers. De provincie besloot het uit project te breiden, zodat alle geïnteresseerden mee kunnen doen.
Met behulp van de UMDL gaan melkveehouders de komende vier jaar aan de slag om hun bedrijfsvoering en de duurzame doelen van het Utrechts Programma Landelijk Gebied te optimaliseren. Een beloningssysteem ondersteunt de boeren en stimuleert een meer natuurinclusieve kringlooplandbouw. De UMDL wordt gefinancierd door provincie Utrecht. Het wordt ontwikkeld in pilots met melkveehouders en in samenwerking met de agrarische collectieven, die ook de uitvoering doen.
Ook fruittelers
'Veel boeren in onze provincie zetten al stappen naar natuurinclusieve landbouw', zegt gedeputeerde Mirjam Sterk (CDA). 'De UMDL is een prachtig middel om hen ook daadwerkelijk te vergoeden voor deze inzet. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wil financieel bijdragen aan uitbreiding van de UMDL. Provincie Utrecht bereidt die opschaling van de UMDL de komende maanden voor. Hopelijk kunnen eind 2024 of begin 2025 meer melkveehouders en ook fruittelers mee gaan doen.'
De UMDL bestaat uit vijftien kritische prestatie-indicatoren. Daarmee kunnen melkveehouders hun duurzaamheidsprestaties op het gebied van bodem, water, biodiversiteit en klimaat monitoren. Hun kennis kunnen ze delen met elkaar en met experts. De boeren krijgen een beloning voor de behaalde doelen. De maximale vergoeding per deelnemer is 5.000 euro per jaar. De eerste jaren zal de gemiddelde vergoeding naar verwachting rond de 1500 euro per deelnemer liggen.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Iseki TM 3185 compacttractor
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Professionele zitmaaier / tuintrekker Z997R (BV) #690365
Gebruikt, P.O.A.
-
Honda HF2417K4 HB
2018, P.O.A.
-
Toro TIMECUTTER MX 4275-T
Nieuw, P.O.A.
Vacatures
Allround medewerker akkerbouwbedrijf (meerdere kandidaten)
AB Vakwerk Groep B.V. - Wieringerwerf (Hollands Kroon)
Agrarisch Bedrijfsverzorger
AB Vakwerk Groep B.V. - NL
Weer
-
Vrijdag4° / 1°20 %
-
Zaterdag6° / 1°30 %
-
Zondag6° / 0°20 %