LTO Noord wil bufferstroken tegen jakobskruiskruid

LTO Noord roept overheden op het giftige jakobskruiskruid actief te bestrijden. De belangenorganisatie heeft brieven gestuurd naar de negen provinciebesturen in het LTO Noord-gebied, Rijkswaterstaat, ProRail en de waterschappen. Daarin pleit de organisatie ervoor om bufferstroken van 50 meter rond agrarische percelen te hanteren waar de plant niet voorkomt of niet mag bloeien.

LTO+Noord+wil+bufferstroken+tegen+jakobskruiskruid
© Johan Wissink

Jakobskruiskruid komt overal voor, zoals in bermen, langs sloten, spoorlijnen, natuurterreinen en bouwterreinen, vaak grenzend aan percelen van boeren. 'De gezondheid van dieren staat voorop. Ze kunnen ernstig ziek worden of zelfs overlijden door jakobskruiskruid. Biodiversiteit is belangrijk, maar giftige planten moeten we weren. Overheden moeten specifiek maaibeleid hanteren op plekken met veel jakobskruiskruid', stelt voorzitter Bert Zandman van LTO Noord regio Oost.

De bestrijding van jakobskruiskruid staat op gespannen voet met de wens voor meer kruidenrijk grasland. De plant kan zich vanuit de omgeving naar het kruidenrijke grasland verplaatsen. Dit kan veehouders terughoudend maken om over te stappen op dat type grasland. Bestrijding is vaak niet mogelijk omdat daarmee niet alleen het jakobskruiskruid, maar ook de gewenste kruiden worden gedood.


Jakobskruiskruid bevat pyrrolizidine alkaloïden, die giftig zijn voor dieren. Boeren doen er alles aan om besmetting van voer door jakobskruiskruid te voorkomen. Soms is de druk van jakobskruiskruid zo groot dat percelen niet meer bruikbaar zijn als hooiland.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    21° / 12°
    10 %
  • Woensdag
    23° / 12°
    10 %
  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
Meer weer