Ecovlot trekt insecten naar glastuinbouwgebied

Studenten van Lentiz MBO Oostland hebben deze week ecologische vlotten met bloeiende planten te water gelaten in een vijver bij plantenkwekerij Ovata in het Zuid-Hollandse Bleiswijk. Ze gaan kijken of deze effect hebben op de biodiversiteit en de kwaliteit van het water.

Ecovlot+trekt+insecten+naar+glastuinbouwgebied
© SIGN

Op hetzelfde bedrijf zijn eind mei ook al vlotten, gemaakt van gerecyclede materialen en beplant met inheemse bloeiende planten, in de vijver geplaatst. De metingen van de effecten van de vlotten maken onderdeel uit van een project waarin bedrijfsleven, onderzoek en onderwijs samenwerken als Fieldlab Biodiversiteit en Waterkwaliteit. Dit is een initiatief van Stichting Innovatie Glastuinbouw Nederland (Sign) en het Practoraat Circulaire Tuinbouw.

Sign startte enkele jaren geleden met de ontwikkeling van ecologische vlotten, dat gebeurde toen samen met Wageningen University & Research en Waterschap Vallei en Veluwe. Doel is het aantrekken van een diversiteit aan insecten in en rond open water. Een bijkomend voordeel is een positief effect op de waterkwaliteit en het waterleven, omdat de planten op de vlotten nutriënten en chemicaliën opnemen.


Positieve ervaringen

Met de ecovlotten zijn al positieve ervaringen opgedaan in Zuid-Holland en West-Brabant. Het project bij Ovata moet uitwijzen of deze ervaringen van toepassing zijn op een kasomgeving. De mbo-studenten hebben de vlotten gemaakt in het Sign Living Lab in Bleiswijk. Zij bekijken de komende tijd de effecten op de biodiversiteit en monitoren samen met het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard ook de waterkwaliteit.

Plantenkweker Ovata heeft de vijver aan de voorkant van het bedrijfspand voor het onderzoek beschikbaar gesteld. De vlotten blijven zeker tot volgend jaar op het water liggen. Sign en andere partners in het project, zoals Glastuinbouw Nederland en Greenport West-Holland, hopen dat ook andere glastuinders met ecovlotten aan de slag gaan om de biodiversiteit en waterkwaliteit in de tuinbouwgebieden een impuls te geven.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    18° / 11°
    20 %
  • Dinsdag
    18° / 12°
    20 %
  • Woensdag
    17° / 12°
    60 %
Meer weer