ZuivelNL ontvangt sectorvisie Veal Forward van VVK
Kalverhouder Marjolein de Wit uit het Brabantse Deurne heeft onlangs de sectorvisie Veal Forward uitgereikt aan voorzitter Arjan Schimmel van ZuivelNL. Dat gebeurde tijdens de jaarvergadering van de Vereniging van Kalverhouders (VVK) in het Gelderse Uddel.
De kalversector legt in de visie uit welke acties ze gaat ondernemen op het gebied van duurzaamheid, dierenwelzijn, diergezondheid en samenwerking in de keten. Binnen de themagroep Gezondheid en welzijn is het routeplan 'Goede zorg voor het kalf' ontwikkeld. Deze module richt zich op het melkveebedrijf, het transport en de kalverhouderij. Het optimaliseren van het Kalfvolgsysteem, Kalf bij de koe en het verminderen van kalversterfte zijn drie pijlers die in dit routeplan aan bod komen.
'We hebben kalveren nodig voor onze continuïteit, het produceren van melk. Elk kalf dat wordt geboren, wordt uiteindelijk vlees. Dat geldt voor het kalf dat naar de kalverhouderij gaat, maar ook voor het kalf dat na zijn productiefase als melkkoe wordt geslacht', zegt Schimmel.
De voorzitter van ZuivelNL hoopt op een samenkomst van de melkvee- en kalversector. Die twee sectoren zijn jarenlang aparte werelden geweest. Dat bij het produceren van zuivelproducten als restproduct vlees wordt geproduceerd, werd amper genoemd. 'We moeten de twee werelden dichter bij elkaar brengen om onze gezamenlijke doelen te bereiken', stelt Schimmel.
Liever als kalf in een vrachtwagen
VVK-voorzitter Hans Luijerink benadrukt dat het verbeteren van het dierenwelzijn altijd doorgaat. 'Wat betreft dierenwelzijn kunnen we altijd stappen zetten, maar het moet wel realistisch en betaalbaar zijn.' Het vervoeren van kalveren is volgens hem iets wat erbij hoort en door de welzijnseisen is dat goed te doen. 'Ik lig liever als kalf in een vrachtwagen dan dat ik als passagier in een Easyjet zit', zegt hij.
'Ontwikkeling en innovatie gaan altijd door, ook op het gebied van duurzaamheid.' De sector is altijd bezig met het verhogen van de duurzaamheid en dat blijft zo, verwacht Luijerink. 'Ik vind dat je nooit nee moet zeggen op nieuwe ideeën. Je moet altijd alle opties bekijken en onderzoeken. Wie weet levert dat wel nieuwe inzichten op.'
De samenwerking tussen melkveehouders en kalverhouders is een steeds terugkomend onderdeel in de sector. De VVK-voorzitter vindt dat melkveehouders moeten worden beloond voor het afleveren van een goed kalf. 'Een melkveehouder moet kunnen meedelen in het succes van een kalf.' Hij verwacht dan ook dat die samenwerking tussen de twee sectoren de komende jaren beter wordt. 'Een verbetering van het kalf is ook een verbetering voor de portemonnee', sluit hij af.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Lemken Cultivator (geen schijveneg) Karat 10 (ZND) #75861
Gebruikt, € 14.959
-
John Deere Tractor 6R 230 (WD) #28716
Gebruikt, P.O.A.
-
Krone 1302-12T getrokken schudder
2006, P.O.A.
-
Trioliet TRIOMIX S1 1200
Nieuw, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %