Melkproductie in Frankrijk zit weer in de lift

De melkproductie in Frankrijk lag in februari 4 procent hoger dan een jaar eerder. Als rekening wordt gehouden met het schrikkeljaareffect, dan is de groei van de melkinzameling 0,5 procent. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van agrarisch statistiekbureau Agreste. Franse melkveehouders krijgen wel minder uitbetaald voor hun boerderijmelk. De prijzen daalden in een jaar tijd met 7,1 procent en die van biologische melk met 1,6 procent.

Melkproductie+in+Frankrijk+zit+weer+in+de+lift
© Twan Wiermans

Het aandeel biologische melk ten opzichte van het totaal was in februari 5 procent, 0,3 procent lager dan een jaar eerder. In Frankrijk is het aandeel melk met een beschermde oorsprongsbenaming traditioneel hoog. Bij de AOP-producten moet de melk uit dezelfde regio komen als waarin het product, zoals brie, wordt gemaakt. Bij IGP zijn de eisen minder streng en mag melk voor het streekproduct ook (deels) uit een andere regio komen. In januari was het aandeel AOP/IGP-melk 16,1 procent.

De productie van geitenmelk steeg in februari met 1,2 procent, maar rekening houdend met het schrikkeljaar is het een daling van 2,3 procent. De daling in de schapenmelkproductie zet door. Die bedroeg 1,4 procent. Rekening houdend met het schrikkeljaar is de daling 4,8 procent in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder.


Lagere melkprijzen

De gemiddelde gangbare melkprijs in Frankrijk was in februari 46,30 euro per 100 liter. Voor biologische melk kregen Franse melkveehouders gemiddeld 51,70 euro in februari. De melkproductiecijfers in Europa wisselen. In januari daalde de productie in de Europese Unie als geheel met 0,7 procent ten opzichte van een jaar eerder.

In januari daalde de melkproductie in de belangrijke melkproducerende landen Duitsland (-2 procent), Frankrijk (-0,2 procent) en Nederland (-3 procent). In Ierland was de melkproductie fors lager, 22,4 procent. In Italië, Polen en Spanje werd juist meer melk opgehaald bij melkveehouders. In Polen was de stijging met 2,8 procent het grootst.

De kaasproductie steeg in februari in Frankrijk met 6,6 procent ten opzichte van een jaar eerder. Uitzondering is emmentaler, waar juist minder van werd gemaakt. De totale zuivelproductie in Frankrijk steeg met 0,7 procent. Er werden opmerkelijk meer yoghurts en desserts gemaakt in Franse zuivelfabrieken (+7 procent). De productie van verpakte melk nam toe, terwijl die van boter en verse room juist afnam.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / 0°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer