Minister stelt strikte voorwaarden aan gebruik Raptol en Curatio
Fruittelers mogen dit jaar alleen de middelen Raptol en Curatio gebruiken, als ze beschikken over de vereiste spuittechniek en mits hun percelen voldoen aan een teeltvrije zone van 4,50 meter. Verder benadrukt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit dat de fruitteeltsector op korte termijn op zoek moet naar alternatieven voor beide middelen.

In de Kamerbrief waarin demissionair landbouw minister Piet Adema de vrijstellingen voor Raptol en Curatio aankondigt, meldt hij ook het te betreuren dat het besluit hierover zo lang heeft moeten duren. De bewindsman legt uit dat de aanvraag voor de vrijstellingen in behandeling is genomen door zowel de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit als het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb).
Aan het uiteindelijke besluit van zowel het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit als het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is volgens Adema nog een extra informatieronde voorafgegaan. Hij stelt dat de gebruiksvoorschriften die het Ctgb verbindt aan beide middelen en de naleefbaarheid daarvan zorgvuldig zijn afgewogen tegen mogelijke risico's voor mens, dier en milieu.
Onvoorziene noodsituatie
In zijn Kamerbrief wijst de minister er nadrukkelijk op dat de fruitteeltsector voor Raptol al sinds 2018 jaarlijks een vrijstelling aanvraagt en voor Curatio is dat al sinds 2017. Hij vindt dat er in dat licht niet langer kan worden gesproken van een onvoorziene noodsituatie waarvoor vrijstellingen normaal dienen. Vandaar acht hij het wenselijk dat de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) als aanvrager voor de vrijstellingen nog meer inzet op de zoektocht naar goede alternatieven.
Eind vorige week werd bekend dat de aanvraag voor de vrijstellingen van Raptol en Curatio uiteindelijk is goedgekeurd. Raptol mag in de appelteelt worden ingezet tegen de appelbloesemkever tot 15 april 2024. Biologische fruittelers mogen tot 28 juni 2024 Curatio, met als werkzame stof kalkzwavel, gebruiken voor de bestrijding van schurft in zowel appels als peren.
Gecontroleerde distributie
Voor beide vrijstellingen geldt dat gecontroleerde distributie verplicht is. Het houdt in dat Raptol en Curatio alleen mogen worden verkocht aan fruittelers met de juiste spuittechniek en op percelen met teeltvrije zones van 4,50 meter. Voor telers betekent het dat zij bij hun bestelling aanvullende informatie moeten aanleveren bij hun leverancier.
In een reactie meldt NFO dat de organisatie met de betrokken ministeries gaat evalueren waarom de besluitvorming zo lang heeft geduurd heeft. Verder blijft de hoofdinzet de komende maanden om reguliere toelatingen voor appelbloesemkever en schurft te krijgen. Als dat niet lukt, dan zijn volgens NFO ook volgend jaar weer vrijstellingen noodzakelijk.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Professionele zitmaaier / tuintrekker X370 (HG) #692964
Gebruikt, € 7.261
-
Lely Splendimo 320MC
Gebruikt, P.O.A.
-
New Holland T5.120 AutoCommand
2020, P.O.A.
-
John Deere Tractor 6140R (HG) #64846
Gebruikt, € 64.500
Vacatures
HR Manager
LTO Bedrijven - Wageningen, Nederland
Manager met passie voor biodiversiteit
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Medewerker gewasverzorging en techniek klimaatkamers
Wageningen University & Research - Wageningen
Manager
Veen Innovatie Polder Hegewarren - Oudega, Smallingerland
Agrarisch specialist Veehouderij
AB Vakwerk Groep B.V. - Berlikum, Waadhoeke
Weer
-
Donderdag20° / 5°0 %
-
Vrijdag20° / 7°0 %
-
Zaterdag14° / 5°0 %