Brussel geeft gehoor aan boeren: beperk Oekraïense import
De Europese Commissie wil de import van Oekraïense landbouwproducten aan banden leggen. Boeren in meerdere EU-landen lopen de laatste dagen te hoop tegen vermeende oneerlijke concurrentie en milieueisen.
De instroom van goedkope Oekraïense waren en strenge klimaatregels zouden hun het boeren onmogelijk maken.
Oekraïne mag nog minstens een jaar langer zonder invoerheffingen naar de Europese Unie exporteren, als het aan de commissie ligt. Voor pluimvee, eieren en suiker moet zo'n heffing wel worden betaald als Oekraïne meer exporteert dan afgelopen jaren, stelt de commissie voor. Daarnaast zouden 'snelle, corrigerende maatregelen' kunnen worden genomen als een lidstaat door Oekraïense export in de problemen raakt. Nu is dat alleen aan de orde als de hele unie wordt getroffen.
Boeren zijn de dupe
De soepele handelsregels voor Oekraïne gelden sinds de Russische invasie, bijna twee jaar geleden. De EU hoopte zo de Oekraïense economie overeind te houden. Maar met name aangrenzende EU-lidstaten klagen dat hun boeren de dupe zijn. Die zouden niet kunnen opboksen tegen het goedkope graan en andere producten die hun markt overspoelen, nu landbouwreus Oekraïne maar moeilijk aan zijn oude klanten in bijvoorbeeld het Midden-Oosten en Afrika kan leveren.
De Franse president Emmanuel Macron en christendemocratische partijgenoten van commissievoorzitter Ursula Von der Leyen dringen de laatste dagen in het Europees Parlement aan op het inperken van de import uit Oekraïne. Franse boeren blokkeren verkeersaders en dreigen Parijs lam te leggen.
Handreikingen
Macron en Europees centrumrechts zinnen op handreikingen aan de boeren, ook met het oog op de naderende Europese verkiezingen. Uiterst rechtse partijen dreigen op de golven van boerenprotesten nog meer te winnen dan al wordt voorspeld, waarschuwen ze.
De EU-landen en het Europees Parlement moeten zich nog wel over de voorstellen van de commissie buigen. Als zij instemmen, wordt het milde importregime voor Oekraïne met de aanpassingen verlengd tot begin juni volgend jaar.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Massey Ferguson 5S.115 Dyna-4
2022, P.O.A.
-
7635
Gebruikt, € 17.500
-
Kuhn Schudder GF 6502 (MG) #30346
Gebruikt, P.O.A.
-
New Holland T7.190 PowerCommand
2019, P.O.A.
Vacatures
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %