In Frankrijk heeft vrijwel niemand het over krimp veestapel
In Frankrijk heeft bijna niemand het over de noodzaak van krimp van de veestapel. Misschien niet zo gek, want al jaren krimpt het aantal dieren in de veehouderij gestaag. De klimaatopgave voor de Franse veehouderij is in een paar jaar tijd al voor bijna de helft gerealiseerd.
De verwachting is dat de komende jaren nog veel veehouders stoppen. 'Dit jaar kwam er een rapport uit dat de Franse veehouderij een beetje zou moeten krimpen', zegt Ann-Carine Schaap van het Franse agrarische makelaarskantoor Quatuor Transactions.
Maar in de praktijk hoor je er vrijwel niets over. Schaap: 'Er is hier sprake van een natuurlijke krimp. Veel boeren gaan met pensioen en hebben geen opvolger. Er zijn er al veel gestopt en de komende jaren stoppen er naar verwachting nog veel meer. Een kwart van de veehouderijbedrijven heeft geen opvolger.'
Klimaatdoelen
De afgelopen jaren nam de Franse veestapel jaarlijks al met een paar procent af. De verwachting is dat die trend wordt voortgezet. Klimaatdoelstellingen worden daarmee al gehaald zonder dat drastische maatregelen nodig zijn.
Veel boeren gaan met pensioen en hebben geen opvolger
De Franse landbouw moet een reductie van 13 miljoen ton CO2-equivalenten realiseren voor 2030 ten opzichte van 2019. Daarvan moet 5 miljoen ton vanuit de veehouderij komen. De Franse veehouderij is volgens berekening voor 9 procent verantwoordelijk van de CO2-uitstoot.
De Franse rundveehouderij staat hier vooral voor aan de lat. Het grootste deel van de CO2-uitstoot wordt veroorzaakt door de methaanuitstoot van rundvee. Maar door krimp van de sector sinds 2019 is bijna de helft van de 5 miljoen ton CO2-equivalenten al gerealiseerd.
Volgens Schaap is het ook op andere manieren te merken dat de veehouderijsector krimpt. 'Er is bijvoorbeeld veel meer concurrentie tussen zuivelbedrijven. Dat komt doordat de zuivelfabrieken een tekort aan melk hebben. Die trekken aan de melkveehouders. Tot 2022 was het ongebruikelijk om als melkveehouder over te stappen naar een andere afnemer. De zuivelbedrijven hadden een soort pact dat ze geen melkveehouders van elkaar overnamen.'
Meer concurrentie
Dat gebeurde vanuit kostenefficiency. Frankrijk is een uitgestrekt land. 'Als in dorp A twee melkveehouders zaten en in dorp B ook twee, dan ging de ene fabriek naar dorp A en de andere naar dorp B', zegt Schaap. 'Dat hebben ze losgelaten. Daardoor ontstaat er meer concurrentie. Je bent als melkveehouder niet meer voor je leven verbonden aan een specifieke afnemer.'
Volgens Schaap zijn er ook veel veehouders die in de laatste jaren van hun werkzame bestaan op akkerbouw overstappen. 'Als de leningen zijn afgelost, gaan ze het rustiger aan doen. In de veehouderij is het hard werken. Omdat ze geen opvolger hebben, stoten ze hun dieren af en gaan in de laatste fase verder als akkerbouwer.'
De krimp met een paar procent per jaar geldt zowel voor vleesvee, melkvee als varkens. In de pluimveehouderij en kalverhouderij is de krimp nog een stuk groter.
Minder Frans kalfsvlees
De productie van kalfsvlees is in 2023 met 7,8 procent afgenomen. Dat blijkt uit cijfers van Interbev, de belangenorganisatie van de Franse vee- en vleessector. Het is het derde jaar op rij dat de productie daalt. De consumptie van kalfsvlees nam in 2023 af met 5 procent. Na Nederland is Frankrijk in Europa de grootste leverancier van kalfsvlees. Verschil is alleen dat in Nederland weinig kalfsvlees wordt geconsumeerd. De Franse consument eet gemiddeld het meeste kalfsvlees ter wereld, meer dan 3 kilo per jaar. De Franse kalverhouderij hoopt te kunnen profiteren van krimp in Nederland, waar de sector onder druk staat, en daarmee koploper te worden.Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Stiga PARK 500 WX
Nieuw, P.O.A.
-
Lemken Juwel 8
2011, P.O.A.
-
Massey Ferguson RK 802-TRC
2023, € 23.000
-
Kubota Voorwiel spatborden set M5
Gebruikt, € 450
Vacatures
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %