SRR gaat aan de slag met Paarden Welzijns Bewijs

Een laagdrempelige, gemakkelijke en leuke manier om basiskennis over paarden op te doen. Stichting Rijvaardigheidsbewijzen Ruiter en menner (SRR) werkt aan het Paarden Welzijns Bewijs.

SRR+gaat+aan+de+slag+met+Paarden+Welzijns+Bewijs
© Pixabay

Met dit bewijs kunnen mensen straks aantonen dat ze zijn getoetst op basiskennis over de omgang met paarden. 'De doelgroep is de beginnend ruiter, maar ook bijvoorbeeld de ouder die meegaat om een paard vast te houden. Het is een stap vóór het rijvaardigheidsbewijs', legt voorzitter Bert van Wanrooij van de stichting uit.

Volgens Van Wanrooij is een Paarden Welzijns Bewijs belangrijk. 'Er zijn partijen die vinden dat mensen niet op een paard mogen zitten. Het is daarom essentieel dat mensen die omgaan met paarden basiskennis hebben, zodat ze kunnen laten zien dat ze dit op een verantwoorde manier te doen. Denk aan basisvaardigheden als het verplicht dragen van een cap.'

De SRR-voorzitter denkt dat het goed is dat een dergelijk bewijs verplicht wordt. 'In bijvoorbeeld Frankrijk kun je geen paard kopen, wanneer je niet met een bewijs kunt aantonen dat je voldoende van het houden van paarden weet.'


Verantwoorde manier

Dit kan bijvoorbeeld ook spelen bij maneges. 'Ik ken een manege-eigenaar die eraan denkt om straks van cliënten dit bewijs te eisen, zodat op een verantwoorde manier met de paarden wordt omgegaan', zegt Van Wanrooij.

Om te zorgen voor voldoende draagvlak, betrekt de stichting bij de ontwikkeling van dit bewijs ook partijen zoals de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de Dierenbescherming. 'We kunnen als paardensector wel vinden dat we goed bezig zijn, maar we zien ook graag die bevestiging met andere partijen', licht de SRR-voorzitter toe.

Verder is er veel lobbywerk voor draagvlak binnen de sector. Zo zijn er gesprekken met de Sectorraad Paarden en sportbond KNHS. 'De laatste vindt het initiatief positief en denkt ook dat het leuk is voor mensen om op deze manier iets te leren', zegt Van Wanrooij.


Cursusprogramma

Het cursusprogramma wordt samengesteld met Hogeschool Van Hall Larenstein. Op maandag 13 november was er op de locatie van de school in het Gelders Velp een PaardenWelzijnsdag.

Hier werd onder leiding van Inga Wolframm, lector duurzame paardenhouderij en paardensport, gesproken over de ontwikkeling van het Paarden Welzijns Bewijs en de drie bijbehorende hoofdthema's: paarden houden, omgang met paarden en paarden trainen. Daarbij waren ook onder meer vertegenwoordigers van de NVWA en de Dierenbescherming aanwezig.

Volgens Van Wanrooij is het nog niet duidelijk wanneer het Paarden Welzijns Bewijs kan worden behaald. 'We geven de ontwikkeling hiervan de tijd. Niet alleen omdat het ontwikkelen van lesmateriaal, ook in een onlinevariant, tijd kost. Ook willen we zorgen dat het draagvlak hiervoor zo breed mogelijk is.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
  • Dinsdag
    10° / 7°
    65 %
Meer weer