Emissiearme aanwending drijfmest geeft meer broeikasgasuitstoot
De emissiearme aanwending van drijfmest leidt tot een lagere emissie van ammoniak, maar juist tot een hogere broeikasgasemissie dan bij bovengronds uitrijden. Bij dit laatste hoort weer een laag kunstmestgebruik. Dit is namelijk een randvoorwaarde om vrijstelling te krijgen om bovengronds mest uit te mogen rijden.
Dat blijkt uit een analyse van CLM Onderzoek en Advies van de sterke en zwakke punten en kansen en bedreigingen voor bovengronds uitrijden van drijfmest ten opzichte van de emissiearme aanwending.
Uit de analyse komt naar voren dat emissiearme aanwending niet per definitie beter scoort dan bovengronds drijfmest uitrijden. Behalve de verschillen in emissies van ammoniak en broeikasgas, geeft bovengrondse aanwending minder risico op de uitspoeling van nitraat, maar wel weer meer risico op de afspoeling ervan. Wel geeft bovengronds uitrijden een lagere stikstofbenutting.
Om als melkveehouder in aanmerking te komen voor een vrijstelling van emissiearme aanwending, moet aan specifieke randvoorwaarden worden voldaan op het gebied van bemesting, weidegang en aandeel grasland. Daarbovenop stellen organisaties als de Vereniging tot Behoud van Boer & Milieu extra eisen voor een verantwoorde bedrijfsvoering.
Aangepast bedrijfssysteem
Bovengronds drijfmest aanwenden staat dus niet op zichzelf, maar is vaak onderdeel van een aangepast bedrijfssysteem. Deze bedrijven mogen bijvoorbeeld geen gebruikmaken van derogatie, ze moeten weidegang toepassen, ze mogen geen dierlijke mest van andere bedrijven aanvoeren en er worden eisen gesteld aan de kunstmestgift, de intensiteit van het bedrijf, het ureumgetal en het stikstofoverschot.
Met die aangepaste bedrijfsvoering, zoals het minder inzetten van kunstmest, worden de stikstofverliezen beperkt. Zo worden voorwaarden gesteld aan de weersomstandigheden. Maar dit is volgens CLM Onderzoek en Advies lastig te borgen.
Daarmee is de wijze van aanwending volgens de onderzoekers van invloed op milieuaspecten. Het is per situatie verschillend hoe deze aspecten worden gewogen. Het is volgens de onderzoekers dan ook niet eenduidig vast te stellen welke aanwendmethode vanuit milieuoogpunt het best is.
Focus op ammoniak
Wel is er vanuit de overheid veel focus op de ammoniakemissie, waardoor dit nu zwaar weegt binnen de doelen die het beleid stelt. De onderzoekers adviseren daarom om de drijfmest te verdunnen, waardoor de ammoniakemissie en de stank worden verminderd.
Verder acht CLM Onderzoek en Advies het verstandig om de vereisten voor bovengronds aanwenden verder aan te scherpen, bijvoorbeeld door dit toe te staan op extensieve bedrijven en bedrijven met een lager ureumgehalte in de melk.
Downloads
CLM-rapport Bovengronds mest aanwendenLees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Stiga PARK 300
Nieuw, P.O.A.
-
Gandy P45 Forage Granulaatdoseerapparaat
2015, € 950
-
Lemken Ploeg Vari-Opal 7 (MM) #510226
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere - 6155R AP FH PTO
2022, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %