Extensiveren te duur voor meeste melkveehouders

Slechts 20 procent van de melkveehouders heeft momenteel de financiële ruimte om met het bedrijf een verduurzamingsslag te maken. Dit concludeert Rabobank. Vooral extensivering is duur en moeilijk terug te verdienen.

Extensiveren+te+duur+voor+meeste+melkveehouders
© Tienke Wouda

Extensiever boeren wordt vaak genoemd als richting voor de melkveehouderij om te voldoen aan doelen op het gebied van klimaat, biodiversiteit en waterkwaliteit. Dat bleek vorige week in Wageningen tijdens een themabijeenkomst van de Studiekring van Landbouweconomie en de Nederlandse Zoötechnische Vereniging.

Onderzoeken van Wageningen Economic Research laten zien dat extensivering een tang op de marge zet, waardoor het inkomen onderuitgaat. 'Kosten nemen toe, je kunt dat niet meer compenseren met een hogere productie per hectare', stelt onderzoeker Roel Jongeneel.


Soms is het inkomensverlies volgens Jongeneel te repareren door de extensivering te combineren met verbreding of omschakeling naar een nichemarkt zoals biologisch.

Rabobank constateert dat extensivering voor de meeste melkveehouders niet is weggelegd. 'Onze inschatting is dat 20 procent van de melkveebedrijven nu de mogelijkheid heeft een substantiële financiering aan te trekken om stappen voorwaarts te zetten in de richting van een duurzamer bedrijfsmodel', geeft sectormanager Marijn Dekkers van Rabobank aan.

Dekkers ziet dat de investeringsruimte op het doorsnee melkveebedrijf beperkt is, door hoge kosten en een lage melkprijs. 'Ik hoor investeringsbedragen van 10.000 euro per koe voor de bouw van een nieuwe stal. Dit maakt het investeringsklimaat in de melkveehouderij broos.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
Meer weer