Vroege voeding lijkt beste voor traaggroeiende vleeskuikens

Traaggroeiende vleeskuikens lijken het meest profijt te hebben van vroege voeding. Het effect lijkt bij reguliere kuikens veel minder. Dat blijkt uit voorlopige resultaten van een onderzoek door Niamh Cleiren van de Universiteit Gent.

Vroege+voeding+lijkt+beste+voor+traaggroeiende+vleeskuikens
© Marcel Berendsen

De effecten van vroege voeding voor vleeskuikens lijken niet eenduidig. Een analyse van meerdere onderzoeken door Ingrid de Jong van Wageningen Livestock Research liet zien dat het eindgewicht van reguliere kuikens daalt naarmate het langer duurt als ze geen voer krijgen. Bij kuikens van jonge moederdieren lijken die effecten groter.

De effecten op dooieropname en darmontwikkeling waren tegenstrijdig. Alle onderzoeken met vroege voeding zijn daarbij tot nu toe met reguliere vleeskuikens uitgevoerd.


Drie tijdstippen voeren

Om beter zicht te krijgen op de effecten van vroege voeding, heeft Cleiren een uitgebreid onderzoek opgezet met zowel reguliere als traaggroeiende vleeskuikens. Die kregen direct na uitkomst voer, 24 uur na uitkomst of 48 uur na uitkomst.

Het onderzoek moet zicht bieden op de prestaties van de kuikens, de effecten van al dan niet vroeg voeren op de diergezondheid en het dierenwelzijn. Einddoel is het opstellen van optimale protocollen voor de voeding van de verschillende typen vleeskuikens na uitkomst. Met daarbij de opties van uitkomst op het vleeskuikenbedrijf of vroege voeding op de broederij.


Ross 308 en Hubbard Redbro

Als regulier ras werd de Ross 308 in het onderzoek gebruikt en voor de traaggroeiers de Hubbard Redbro. De proefgroepen bestaan steeds uit veertig kuikens en er worden acht herhalingen gebruikt. Reguliere kuikens worden op dag 42 geslacht, de traaggroeiers op dag 49. Tot dag 11 krijgen de kuikens startvoer, daarna tot dag 24 groeivoer en vanaf dag 24 finisher voer.

De eerste resultaten laten zien dat de kuikens die direct kunnen eten, in de startfase harder groeien. Dat is het meest duidelijk bij de traaggroeiers. Bij de reguliere kuikens is dit verschil wel aanwezig, maar niet significant.


Variatie in gewichten

Bij de wegingen op dag 24 is er bij de reguliere kuikens geen verschil te zien tussen de behandelingen. Dat geldt ook voor dag 42. Wel is de variatie in gewichten duidelijk groter bij de kuikens die 48 uur geen voer kregen. Ook bij 24 uur na uitkomst niet eten is de variatie in gewichten vrij groot.

Bij de traaggroeiers blijven de kuikens die direct na uitkomst kunnen eten, beter scoren tot dag 42. Daarna lijken de kuikens tot dag 49 een duidelijke inhaalslag te maken. Het eindgewicht verschilt niet meer zoveel, maar de variatie in gewichten is ook hier groot.

Deze eerste resultaten laten zien dat reguliere kuikens snel een inhaalgroei kunnen maken. Bij de traaggroeiende kuikens komt dat veel later op gang.


Effecten op diergezondheid

Wat de effecten zijn op diergezondheid en dierenwelzijn, is nog een vraag. Een hoge inhaalgroei zou negatief kunnen uitpakken op de gezondheid, omdat dit veel van de kuikens vergt.

Een hoge variatie in eindgewichten is ook niet wenselijk bij het leveren van de kuikens aan de slachterij. Dat wordt in de economische beschouwing meegenomen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
Meer weer