Wolfwerend raster is niet de heilige graal
Een wolfwerend raster is niet de oplossing om vee te beschermen tegen wolven. Dat bleek vorige week zaterdag tijdens een veldbijeenkomst rond de Achelse Kluis van de Brabantse wolvencommissie.
Veehouders zijn verplicht hun dieren te beschermen tegen gevaren van buitenaf. Het plaatsen van een wolfwerende afrastering is voorlopig de enige beschermingsmogelijkheid tegen een wolvenaanval. In Achel kwamen verschillende praktijkvoorbeelden aan bod. Maar de heilige graal is zo'n afrastering niet.
'Een dergelijke omheining vraagt dagelijks aandacht. Onkruid kan de stroomvoorziening onderbreken, dassen graven onder rasters door. Het kost een veehouder gewoon veel tijd en geld', stelt Eva Litjens, belangenbehartiger Diergezondheid bij ZLTO. 'Maar een wolvenraster is wel het enige handvat. Daar moeten we optimaal gebruik van maken.’
Provinciale commissies
Litjens zit namens ZLTO in de provinciale wolvencommissies in Zeeland en Noord-Brabant. De wolvencommissies, bestaande uit een groot aantal organisaties, adviseren de provincie over de wolf. 'Het beschermingsbeleid voor de wolf is vooral een Europese aangelegenheid. Daarmee is de speelruimte van individuele lidstaten beperkt', zegt Litjens.
ZLTO ijvert binnen de provinciale wolvencommissies voor ruime provinciale subsidieregelingen bij de aanschaf van wolfwerende rasters. In Noord-Brabant zijn die regelingen tot nu toe alleen bereikbaar voor schapen- en geitenhouders in gebieden waar de wolf zich heeft gevestigd. Litjens wil dat ook andere veehouders daar gebruik van kunnen maken.
Geen potjes in Zeeland
In Zeeland bestaan er nog geen potjes omdat het dier zich hier niet heeft gevestigd. Die kans is ook niet zo groot; een wolf heeft een groot natuurgebied nodig met veel bos.
De laatste melding van wolvenschade in Noord-Brabant was op 9 juli. Toen doodde wolf GW1625 een schaap in Heeze. GW1625 is een bijzonder exemplaar. Hij arriveerde zo'n drie jaar geleden in De Groote Heide, een natuurgebied van 6.000 hectare op de grens van Nederland en België. Normaal gesproken vindt zo'n alleenstaande reu vrij snel een vrouwtje, maar GW1625 is tot op de dag van vandaag vrijgezel. Hierdoor blijft de schade enigszins beperkt.
Nieuw territorium
Litjens: 'Wanneer wolven nakomelingen krijgen, gaan de jongen na ongeveer een jaar op zoek naar een nieuw territorium. In die zwerftocht is vee vaak een gemakkelijke prooi. Dat is precies wat je nu ziet gebeuren rond de Veluwe.'
De belangenbehartiger ziet het sentiment in Europa rond de wolf langzaam kantelen. 'In het verleden was het dier uiterst zeldzaam. Dat ging gepaard met een hoog niveau van bescherming. Nu nemen de aantallen toe. Daarmee groeit het besef dat ook het niveau van bescherming kan worden afgeschaald.'
Tegemoetkoming
Totdat hier een besluit over is genomen, blijft het beschermen van vee in handen van individuele veehouders. Litjens: ‘ZLTO wil daarom zoveel mogelijk veehouders in aanmerking laten komen voor financiële tegemoetkomingen om wolfwerende rasters mogelijk te maken.’
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Kverneland Ploeg 150B (LH) #24133
Gebruikt, P.O.A.
-
Krone KW7.70 schudder
2004, P.O.A.
-
John Deere Tractor 6100M (MG) #518558
Gebruikt, P.O.A.
-
Burma 11-275
Gebruikt, € 1.500
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %