Biologische markt in België krimpt door hogere prijzen en concurrentie

De Belgische markt voor biologisch voedsel beleeft een kleine krimp, na een hausse tijdens de coronacrisis. Toch blijven de bestedingen over 2022 nog ruim 50 procent boven die van 2016.

Biologische+markt+in+Belgi%C3%AB+krimpt+door+hogere+prijzen+en+concurrentie
© Twan Wiermans

De daling komt onder andere door hogere prijzen in het productieproces. Vooral de kosten van transport, energie en grondstoffen zijn hoger geworden. Biologische producten zijn wel minder hard in prijs gestegen dan gangbare producten, waardoor het prijsverschil is geslonken.

Belgische experts denken dat de concurrentie aan duurzaamheids- en gezondheidslabels als de Nutri-Score en plantbased hebben bijgedragen aan de 2,5 procent krimp van de biologische markt.


Heavy en light consumers

De consumenten van de biologische sector zijn onder te verdelen in drie groepen: de heavy, medium en light consumers. In België vertegenwoordigt 21 procent van de bevolking 69 procent van de bestedingen, dat zijn de heavy consumers. Vooral bij de groep die het minst vaak biologische goederen koopt, is nog veel winst te halen bij onze zuiderburen. Deze groep vertegenwoordigt bijna de helft van de bevolking, maar draagt enkel 7 procent bij aan de totale consumptie.

In Nederland steeg in 2022 het aandeel van de heavy consumers het hardst. De grootste groep van de bevolking (zo'n 3,2 miljoen huishoudens) valt onder de medium consumers, zij kopen gemiddeld ongeveer drie keer per maand een biologisch product. Dat is een stijging van zo'n 15 procent, becijferde brancheorganisatie Bionext eerder.


Groei stagneert

Uit cijfers van de biologische toezichthouder Skal blijkt dat in de eerste helft van 2023 bijna alle biologische sectoren de landbouwactiviteiten afnemen vergeleken met 2022. Vooral de pluimveesector en de akker- en tuinbouw hebben het zwaar te verduren. Voor sommige boeren betekent dit zelfs dat ze moeten stoppen. Overstappen naar niet-biologische landbouw kan ook uitkomst bieden.

Vanuit de Europese Commissie is de ambitie uitgesproken dat een kwart van de landbouw in 2030 biologisch is. De Nederlandse regering is terughoudender met 15 procent, maar ook dit doel is ambitieus. In 2022 was nog maar 4,4 procent van de sector biologisch.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / -2°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer