'Mercosur schuurt met Green Deal'

Koepelorganisatie Copa-Cogeca vindt de handelsovereenkomst met de Mercosur-landen niet passen bij Europa anno 2023. Christiane Lambert en Ramon Armengol, respectievelijk voorzitters van Copa en Cogeca, geven een toelichting.

%27Mercosur+schuurt+met+Green+Deal%27
© Marcel Berendsen

Sinds de Europese Unie (EU) en de Mercosur-landen Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay op 28 juni 2019 een politiek akkoord hebben bereikt over een alomvattende handelsovereenkomst, is er veel veranderd. Dit principeakkoord houdt geen rekening met de veranderingen en initiatieven die voortkomen uit de Europese Green Deal.

Het houdt evenmin rekening met het veranderende landschap waarin de landbouw opereert als gevolg van de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne. Deze ambitieuze aanpak van de Europese Commissie maakt ons onrealistisch in de ogen van onze handelspartners.


Verkiezing Brazilië

De verkiezing van president Lula in Brazilië eerder dit jaar wordt een gouden kans genoemd voor de ratificatie van deze deal. Maar de feiten zeggen iets anders. Een paar weken geleden maakte Lula duidelijk dat hij de milieutoezeggingen die de EU naast de Mercosur-overeenkomst wil, niet wil of kan onderschrijven. Het lijkt er dan ook op dat de Europese Commissie om geopolitieke redenen en in het belang van sommige bedrijfstakken bereid is de ogen te sluiten voor de impact die deze deal heeft op de landbouwsector.

De kloof tussen de normen die worden toegepast op de EU- en Mercosur-boeren wordt alleen maar groter

Christiane Lambert en Ramon Armengol, respectievelijk voorzitters van Copa en Cogeca

Sinds het politiek akkoord van 2019 maakte de EU vaart met de ontwikkeling van de Europese Green Deal. Tientallen regelgevingsinitiatieven die impact hebben op de landbouw, worden nu in een razend tempo besproken in Brussel. Over een paar jaar hebben ze echt impact op onze boerderijen en coöperaties.


Niet dezelfde productienormen

Zelfs met aanvullende duurzaamheidsvoorwaarden, die waarschijnlijk geen serieuze handhavingsmaatregelen bevatten, is het duidelijk dat de EU van de Mercosur-landen niet dezelfde productienormen op de boerderij kan vragen die zij haar eigen boeren wil opleggen.

Is de Europese Commissie van plan om ook in de Mercosur-landen een natuurherstelwet voor landbouwactiviteiten voor te stellen? Gelooft zij dat zij haar ambitie om 50 procent van het gewasbeschermingsmiddelengebruik te verminderen, kan opleggen? Denkt zij dat de dierenwelzijnsnormen die in de EU worden gehanteerd, kunnen worden opgelegd en gecontroleerd in de Mercosur-landen?


Immense verschillen

De verschillen in de landbouwrealiteit tussen de EU en de Mercosur-landen zijn immens. De EU lijkt bereid daarvoor de ogen te sluiten als er handelsovereenkomsten kunnen worden gesloten. Als Copa-Cogeca ondersteunen we internationale handel, mits deze eerlijk, evenwichtig en transparant is. We kunnen niet accepteren dat de Europese normen worden afgezwakt.

Ondanks de markttoegang voor EU-producten, zoals wijn, zuivelproducten en olijfolie, is de Mercosur-overeenkomst onevenwichtig op landbouwgebied. Er zijn grote gevolgen voor kwetsbare landbouwsectoren zoals rundvlees, gevogelte, rijst, sinaasappelsap, suiker en ethanol.

Met de verdere uitvoering van de Green Deal wordt de kloof tussen de normen die worden toegepast op de EU- en Mercosur-boeren alleen maar groter. Deze verruiming is onhoudbaar voor Europese producenten. De Mercosur-overeenkomst verergert dit probleem alleen maar, omdat deze overeenkomst is opgesteld jaren voor de lancering van de boer-tot-bordstrategie of de oorlog in Oekraïne. Dat was toen onaanvaardbaar en dat is het nu nog steeds.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
Meer weer