Glastuinders Westland werken samen aan schoner water
Na ruim zeven jaar gesprekken voeren, businesscases vormgeven en technische controles is onlangs definitief groen licht gekregen voor de Collectieve Waterzuivering Westland. Dit is een samenwerking tussen zo'n driehonderd glastuinders, verenigd in Waterzuiveringscoöperatie Westland U.A., en Hoogheemraadschap van Delfland. Ook gemeente Westland en provincie Zuid-Holland zijn erbij betrokken.
Als onderdeel van het samenwerkingsverband bouwt het hoogheemraadschap een Pacas-installatie op de afvalwaterzuiveringsinstallatie Nieuwe Waterweg in Hoek van Holland. Dit is een manier om met poederkooldosering in actiefslib de verwijdering van microverontreinigingen te realiseren.
De installatie gaat gewasbeschermingsmiddelen uit restwater van bij de coöperatie aangesloten bedrijven en medicijnresten van de inwoners in het gebied zuiveren.
Eerste keer
Het is voor het eerst dat het waterschap zo ver gaat in een samenwerking met een sectorpartij, zegt Guus Meis, beleidsspecialist water en omgeving bij Glastuinbouw Nederland. Hij heeft een adviserende rol binnen de waterzuiveringscoöperatie en is al sinds de ondertekening van het hoofdlijnenakkoord Waterzuivering Glastuinbouw in 2015 betrokken bij het project. 'Dit is de grootste collectieve zuivering van gewasbeschermingsmiddelen in Nederland', weet Meis.
Door de schaalvoordelen kunnen inwoners meeliften op dit project
Er is bewust gekozen voor de afvalwaterzuiveringsinstallatie in Hoek van Holland. 'In verhouding wordt op deze locatie het meeste water uit de glastuinbouw aangevoerd. Van de totale afvalstroom is ongeveer 25 procent afkomstig uit de tuinbouw', zegt Meis. Hoogheemraadschap van Delfland zuivert dagelijks afvalwater van 1,2 miljoen inwoners en 35.000 bedrijven en instellingen.
Huishoudelijk afvalwater
Bij een centrale zuivering, zoals geïntroduceerd door de coöperatie, is een vereiste dat al het afvalwater wordt gezuiverd. 'Dat betekent dat niet alleen residuen van gewasbeschermingsmiddelen worden gefilterd, maar dat al het huishoudelijk afvalwater uit de regio wordt gezuiverd van microverontreinigingen. Medicijnenresten zijn daar een voorbeeld van', zegt Jacco Vooijs, regiovoorzitter Westland bij Glastuinbouw Nederland en voorzitter van Waterzuiveringscoöperatie Westland.
De coöperatie betaalt de waterzuivering. 'Burgers draaien dus niet op de voor de kosten van deze centrale zuivering. Vanwege de schaalvoordelen die het ons biedt, kunnen zij meeliften op dit project', zegt Vooijs.
Stikstof
Ook betaalt de coöperatie voor de optimalisatie van processen om meer stikstof uit het water te halen. In ruil daarvoor mogen telers meer stikstof lozen. Hoogheemraadschap van Delfland blijft verantwoordelijk voor het reguliere proces van waterzuivering.
Voor glastuinders heeft collectieve zuivering als grootste voordeel dat de aanschafkosten van een zuiveringsinstallatie worden verdeeld onder de deelnemende bedrijven. 'Bij individuele zuivering zijn ook de kosten voor onderhoud en de operationele kosten voor jezelf. Dat geldt bij collectieve zuivering natuurlijk niet. Kostprijstechnisch is het interessant', stelt Vooijs.
Deze vorm van het samenwerkingsverband blijft in ieder geval in stand tot de richtlijn Stedelijk Afvalwater definitief wordt. 'Verwacht wordt dat daar de medicijnrestenverwijdering in wordt verwerkt. Vanaf dat moment is Hoogheemraadschap van Delfland verantwoordelijk voor de kosten van zuivering van medicijnresten', licht Meis toe. Hij verwacht dat dit rond 2030 is.
Circulariteit
Vooijs hoopt dat het gezuiverde water uiteindelijk kan worden hergebruikt, bijvoorbeeld als gietwater voor de glastuinbouw. 'We weten allemaal dat we zuiniger moeten omgaan met water. Er zijn al drinkwaterbedrijven die aangeven dat ze niet kunnen garanderen dat er in 2035 genoeg water is voor iedereen. We moeten de circulariteit van water terugbrengen.'
Meis is het daarmee eens. 'Hoe strenger de eisen voor waterkwaliteit worden, hoe beter we moeten kijken naar circulaire opties voor water. Het terugwinnen van afvalwater moet daarvoor verder worden geprofessionaliseerd', stelt hij.
Kaderrichtlijn Water
'Dat past ook goed binnen de Kaderrichtlijn Water die vanaf 2027 in werking treedt. Daarbij is collectief zuiveren energiezuiniger dan het plaatsen van driehonderd individuele zuiveringsinstallaties.'
In totaal beslaat de coöperatie nu ongeveer 1.000 hectare glas. 'Maar ondernemers kunnen zich nog steeds aanmelden', zegt Meis. Om zoveel mogelijk ondernemers de mogelijkheid te geven om mee te doen, wordt nog onderzocht of met een extra gemaal en een persleiding ook tuinders in De Lier kunnen worden aangesloten op de collectieve zuivering.
De inwerkingstelling van de centrale zuivering staat gepland voor begin 2024.
Glastuinders zijn verplicht eigen afvalwater te zuiveren
De zuiveringsplicht die op 1 januari 2018 in werking trad, verplicht glastuinders het eigen afvalwater te zuiveren. Dit betekent dat drain(age)water sinds die datum moet worden gezuiverd van gewasbeschermingsmiddelen, voordat het water wordt geloosd. Het zuiveringspercentage dat hieraan is gebonden, is 95 procent. Glastuinders kunnen kiezen voor individuele of collectieve zuivering. Bij individuele zuivering plaatst de tuinder een zuiveringsinstallatie op het bedrijf. Bij collectieve zuivering gaat een groep telers gezamenlijk aan de slag met de zuiveringsplicht. De Collectieve Zuivering Westland is daar een voorbeeld van.Bekijk meer over:
Lees ook
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
GA7301
Gebruikt, € 5.500
-
Kuhn Schudder GF10803T (RL) #26611
Gebruikt, P.O.A.
-
New Holland Tractor, compact Boomer 35 (LH) #276259
Gebruikt, P.O.A.
-
Evers Evers Mustang 11-303-2R62
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zondag15° / 6°20 %
-
Maandag13° / 9°90 %
-
Dinsdag10° / 7°65 %