Kan mooier landschap kasteelt verbeteren?
De Bommelerwaard wil het glastuinbouwlandschap aantrekkelijk houden en de biodiversiteit vergroten. Onderzoek naar de meest geschikte bomen en struiken tussen kassen moet zorgen dat de kasteelt zich kan handhaven of zelfs verbetert.
In de Bommelerwaard loopt het project 'Landschappelijke inpassing & Biodiversiteit in de praktijk'. Het heeft als doel om de biodiversiteit rondom de kas te verhogen en positief bij te dragen aan de plaagdruk in de kas.
Gerard Selman is vanuit LTO Noord regiocoördinator voor Glastuinbouw Nederland en programmamanager voor Glastuinbouwpact Bommelerwaard en Tielerwaard. Daarin werken tuinders, overheden, onderzoekers en bedrijfsleven samen om innovatie, duurzame ontwikkeling en versterking van het glastuinbouwcomplex in de regio te stimuleren. Selman legt uit dat de afgelopen jaren een herstructurering heeft plaatsgevonden.
Veel discussie
Voorwaarde van de overheid was dat nieuwbouw alleen mocht met groenzones rond de kassen die het landschap aantrekkelijk moesten houden en de biodiversiteit zouden verbeteren. 'Een probleem was dat we niet wisten welk type beplanting passend zou zijn in relatie tot de biologie in de kassen', zegt Selman. 'Dat leidde tot veel discussie met glastuinders.'
Ik sta positief tegenover het onderzoek, want meten is weten
Volgens Selman zaten glastuinders te wachten op de aanplant van bomen en struiken. In de kas voorzagen zij risico's op mogelijke plagen, zoals wantsen, mindere lichtinval door schaduw of het inwaaien van bladeren en zaden.
Handreiking
Om uit de impasse te raken, schakelde het glastuinbouwpact adviesbureau Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM) in om als externe partij een handreiking op te stellen die aan de bezwaren van de ondernemers tegemoetkwam.
CLM kreeg een aantal voorschriften voor de beplanting mee: deze moest gebiedseigen zijn, het landschap een positieve, groene uitstraling geven, niet conflicterend en bij voorkeur ondersteunend zijn aan de teelt in de kassen en praktisch onderhoudbaar voor tuinders.
Project
Voor het monitoren van de effecten van de aanplant is het project 'Functionele biodiversiteit in en om de kas' van de grond getild. Projectleider is Gerben Messelink, entomoloog bij de businessunit Glastuinbouw van Wageningen University & Research.
Vooral knotwilgen, gele kornoelje, hazelaar en meidoorn zijn aangeplant. 'Die zorgen op allerlei manieren voor een herstel van de biodiversiteit. Ze vormen een schuilplaats voor vogels en dankzij hun vroege bloei trekken ze met hun stuifmeel en nectar nuttige insecten aan, zoals lieveheersbeestjes, spinnen, kevers, gaas- en zweefvliegen en roofwantsen', zegt Messelink.
Daarnaast trekken de gewassen diverse bladluissoorten aan, die niet schadelijk zijn voor de gewassen in de kas.
Chrysanten
De eerste tuinder die aan het project deelnam, was Koen Kreling. Voor zijn nieuwe chrysantenkwekerij Diamond Flowers in het Gelderse Zuilichem wilde hij in 2017 12 hectare nieuwe kassen laten plaatsen. Een beplante groenstrook paste bij zijn bedrijfsvisie. Hij werkt zo duurzaam mogelijk, onder andere met biologische gewasbeschermingsmiddelen.
Kreling zegt dat hij weinig kaas heeft gegeten van de gewassen die in de groenstrook staan. 'We laten de natuur zoveel mogelijk zijn gang gaan, zolang de plaagdruk maar niet omhooggaat.'
Aardbeien
In Zuilichem vindt ook onderzoek plaats bij aardbeienkwekerij Dutch Berries. Daar was het de gewoonte om de groenstrook zo schoon mogelijk te houden om plagen geen kans te geven. 'Beplanten was dan ook niet onze eigen keus', zegt financieel directeur Boudewijn van der Wal. 'Maar we moeten wel, omdat ons bedrijf aan de rand van het tuinbouwcluster ligt. Ik sta positief tegenover het onderzoek, want meten is weten.'
Tot nu toe heeft Dutch Berries geen nadelen van de bomen en struiken ondervonden, maar ook geen voordelen. Van der Wal vindt het een pluspunt dat het project zowel naar duurzaamheids- als bedrijfseconomische aspecten kijkt.
Uit het onderzoek is onder andere gebleken dat de Gelderse roos minder geschikt is voor de groenstroken, omdat het een waardplant is voor wittevlieg en daarmee een risico vormt voor de kasteelt. Messelink zegt dat de interactie tussen de binnen- en buitenkant van de kas geen deel uitmaakt van het onderzoek, maar dat er wel anekdotisch bewijs is dat bijvoorbeeld natuurlijke sluipwespen rupsen in de kas kunnen bestrijden.
Monitoren
Volgens de projectleider is het met wat voor beplanting dan ook nooit helemaal uit te sluiten dat schadelijke effecten voor de kasteelt optreden. Daarom is het belangrijk om plaagdichtheden te blijven monitoren en voortdurend een afweging te maken tussen de voor- en de nadelen van de beplanting.
Selman sluit zich daarbij aan. Hij is blij met de kritische geluiden vanuit de kwekersgroep, zonder dat zij met harde eisen komen. Hij benadrukt het belang van blijven scouten op schadelijke insecten en vervolgens reageren met bij voorkeur biologische, maar eventueel chemische gewasbescherming. 'We leren steeds beter om met incidenten om te gaan.'
Vervolgonderzoek bekijkt ook virusoverdracht door trips
Het project 'Functionele biodiversiteit in en om de kas' is zijn laatste jaar ingegaan. Wageningen University & Research dient een aanvraag in bij de Topsector Tuinbouw en Uitgangsmaterialen voor een vervolgproject rond beplanting op groenstroken tussen kassen. Doel is om de kennis over functionele biodiversiteit rondom kassen verder te vergroten en te delen. Uiteindelijk moet dat in overleg met alle betrokkenen leiden tot een regiospecifieke gebiedsaanpak. Volgens projectleider Gerben Messelink hebben tuinders veel belangstelling. In het nieuwe project wil hij ook onderzoek doen naar de aanpak van virusoverdracht van de omgeving naar de kas. Van bloemrijke kruiden is bijvoorbeeld bekend dat ze verschillende soorten trips aantrekken met het risico dat ze virussen kunnen verspreiden. Uiteindelijk zouden opeenvolgende projecten moeten leiden tot 'biodiversiteit op maat', met voor elke kasteelt een specifieke beplanting.Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Massey Ferguson 8S.225 Dyna E-Power Exclusive
2022, € 140.000
-
Kuhn GF13003T
Gebruikt, P.O.A.
-
New Holland Tractor, compact Boomer 35 (LH) #276259
Gebruikt, P.O.A.
-
Case IH FARMALL 55C
2012, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %
-
Maandag13° / 9°90 %