Bacterieziek belangrijkste oorzaak voor klasseverlaging pootgoed

Keuringsdienst NAK heeft bij de eerste veldkeuring van aardappelpootgoed landelijk gemiddeld 0,5 procent van de percelen in klasse moeten verlagen. Daarmee is het verlagingspercentage lager dan vorig jaar. Belangrijkste oorzaak voor verlaging is bacterieziek.

Bacterieziek+belangrijkste+oorzaak+voor+klasseverlaging+pootgoed
© Haijo Dodde

NAK meldt dat op peildatum 27 juni een derde van de percelen een eerste keuring heeft ondergaan. Met 51 procent heeft ruim de helft van de klasseverlagingen te maken met bacterieziek. 21 procent wordt veroorzaakt door mozaïekvirus en 28 procent door overige factoren zoals raszuiverheid en stand.

Het aandeel verlagingen is het grootst voor Zuid-Nederland. Daar is tot dusver 1,2 procent in klasse verlaagd. Op de noordelijke kleigronden is met 0,3 procent het minste pootgoed in klasse verlaagd. Wat betreft percentages zitten noordelijke zandgronden en Midden-Nederland daartussenin. Overigens is in regio Zuid tot nu toe 0,1 procent van het pootgoedareaal afgekeurd. In de andere regio's is bij de eerste veldkeuring nog geen pootgoed afgekeurd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / 0°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer