Veenweideboer bevloeit grasland: meer droge stof en hoger grondwaterpeil
Melkveehouder Piet Jan Thibaudier uit het Friese Lemmer bevloeit sinds enkele jaren zijn 105 hectare grasland in de Brekkenpolder. Hij heeft niet alleen meer drogestofopbrengst, een hogere grondwaterstand zorgt er ook voor dat de veenoxidatie wordt afgeremd waardoor de bodemdaling vertraagt. Dat gaf hij vrijdag aan tijdens een bijeenkomst van Boeren Meten Water.
Nadat Thibaudier de pomp heeft gestart waarmee hij water uit de sloot haalt, vult een slang van 300 meter zich met water. Niet lang daarna straalt het water uit de gaten, die om de 2 tot 2,5 meter in de slang zijn gemaakt, het land op. In totaal gaat 120 millimeter water op het grasland.
De melkveehouder bevloeide het land op 7 mei, nadat hij het op 5 mei had gemaaid. Dat zorgde voor een verhoging van het grondwaterpeil van zo'n 6 tot 9 centimeter. 'Bevloeiing van grasland heeft meteen effect op het grondwaterpeil. Het klinkt misschien niet veel, maar het is substantieel', geeft Jouke Velstra van Acacia Water aan.
Kostenplaatje
Een hoger grondwaterpeil is nodig in de veenweide om CO2 te reduceren. Thibaudier vindt het 'heel mooi meegenomen' dat hij hier een bijdrage aan kan leveren. Aanleiding voor het bevloeien van zijn grasland was de droogte in 2018. Beregenen had geen effect, de grond werd te nat en er hing een kostenplaatje aan, onder andere door de vele arbeid.
'Ik was afhankelijk van de handel en was er zat van om kuil aan te kopen', geeft de agrarisch ondernemer aan. Daarom besloot Thibaudier een pomp aan te schaffen. Eerst een grotere, nu een kleinere. Het kostte hem inclusief slang zo'n 4.500 euro. 'Een goede haspel kost meer.'
Geen bagger en kroos
Thibaudier bevloeit er zo'n 3 hectare per dag mee. 'Het water komt rustig op het land.' Daardoor komt er geen bagger en kroos op het land, waardoor de smakelijkheid van het gras voor de koeien goed blijft. Het water heeft bovendien de tijd om de bodem te infiltreren. Tijdens een reis door Californië zette een uitspraak van een boer hem aan het denken. 'Hij zei dat er in een sloot vaak genoeg water staat. Dat kun je op een verantwoorde manier gebruiken.'
Dat bevloeien effect heeft op de grasopbrengst is duidelijk. Waar zijn drogestofopbrengst in 2018 zo'n 8.000 kilo was, ging deze in 2020 naar 12.000 kilo en haalde hij vorig jaar 13.500 kilo droge stof van zijn land. Die hogere opbrengst is ook te danken aan meer focus op de bodem. De melkveehouder heeft veel kruidenrijk grasland, bekalkt het land en rijdt zowel drijfmest als ruige mest uit.
Sinds anderhalf jaar heeft Thibaudier drie AquaPins in zijn percelen staan, waarmee hij onder andere de grondwaterstand ten opzichte van het maaiveld en NAP kan meten en het bodemvocht. Thibaudier is blij met de data die hem dat oplevert. 'Eerder ging ik op mijn gevoel af. Nu kan ik nog beter sturen.'
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker Maaidekken (HG) #27086
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere - 6155M PQ
2021, P.O.A.
-
John Deere Tractor, compact 3025E (RL) #31258
Gebruikt, P.O.A.
-
Massey Ferguson 5455 Dyna-4
2007, € 27.500
Vacatures
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %