Landbouw investeert kwart meer in milieuvriendelijke technieken
Landbouwbedrijven hebben vorig jaar een kwart meer geïnvesteerd in innovatieve milieuvriendelijke technieken die in aanmerking komen voor belastingvoordeel, ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt uit het jaarverslag MIA/Vamil van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Ruim 2.220 ondernemers in de landbouw en voedselproductie dienden voor 517 miljoen euro aan aanvragen in voor bijvoorbeeld duurzame stallen, een Groen Label Kas en productiesystemen voor algen, kroos of (zee)wieren.
Na de post 'overig' – die ruim de helft van de investeringen beslaat – investeerden varkenshouders met 80 miljoen euro het meest in nieuwe stallen, gevolgd door melkveehouders (65 miljoen euro) en glastuinders (55,5 miljoen euro). Hun netto fiscaal voordeel bedraagt in totaal 36,5 miljoen euro. Dat is een stijging van 50 procent in vergelijking met 2021.
4 miljard euro aan milieu-investeringen
In totaal werd bijna 4 miljard euro aan milieu-investeringen door bedrijven ondersteund door de fiscale regeling Milieu Investeringsaftrek (MIA) en de willekeurige afschrijving milieu-investering (Vamil). Zo'n 11.000 ondernemers dienden aanvragen in. Dat is een stijging van 15 procent ten opzichte van 2021, toen het bedrag uitkwam op 3,5 miljard euro.
Het totaalbedrag aan belastingvoordeel dat ondernemers naar verwachting via de MIA/Vamil ontvangen, komt in 2022 uit op 229 miljoen euro. Dit is bijna een verdubbeling vergeleken met een jaar eerder. Hierbij wordt het per 2022 verhoogde MIA-budget, 169 miljoen euro, volledig benut en wordt daarnaast geput uit de opgebouwde meerjarige budgetreserve. Daarbij is het MIA-budget per 2023 structureel verhoogd met 48 miljoen euro per jaar. Hierdoor komt het MIA/Vamil-budget in 2023 uit op 217 miljoen euro.
Gestegen grondstofprijzen
Mogelijke verklaringen voor de groei zijn de gestegen grondstofprijzen en toegenomen belangstelling voor verduurzaming door de hoge gasprijzen, meldt RVO. Ook zijn de MIA-aftrekpercentages per 2022 verhoogd, waardoor er per investering meer fiscaal voordeel naar ondernemers gaat. Mogelijk heeft dit ondernemers extra gestimuleerd om van de regelingen gebruik te maken.
De investeringsbedragen per melding zijn in 2022 fors hoger dan in voorgaande jaren. Dit komt onder meer doordat de grens van 25 miljoen naar 50 miljoen euro per bedrijfsmiddel en per belastingplichtige in 2022 is verhoogd voor bepaalde technieken op de Milieulijst.
De Vamil biedt de mogelijkheid tot 75 procent van een investering op een willekeurig moment af te schrijven. Door af te schrijven in het jaar waarin dat het beste uitkomt, vermindert de fiscale winst. Ondernemers hoeven in het jaar dat zij meer afschrijven minder inkomsten- of vennootschapsbelasting te betalen.
Nettovoordeel
Met de MIA profiteren ondernemers van een extra aftrekmogelijkheid van de fiscale winst. Als een ondernemer naast de Vamil ook gebruikmaakt van de MIA kan het nettovoordeel in 2022 oplopen tot ruim 14 procent van het investeringsbedrag.
De ministeries van Infrastructuur en Waterstaat en Financiën zijn verantwoordelijk voor de MIA/Vamil-regelingen. RVO en de Belastingdienst voeren de regelingen uit.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
AS Motor Zitmaaier / tuintrekker Sherpa (ZOB) #26752
Gebruikt, P.O.A.
-
Betongewicht frontgewicht 400, 600 800 1000 kg
Gebruikt, € 575
-
Yanmar 424 compact traktor
2021, P.O.A.
-
Massey Ferguson Tractor 6718S Dyna-VT trekker (ZND) #31538
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / -2°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %