Afzetprijzen voor agf-producten bewegen tegendraads

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in maart gemiddeld 1,9 procent hoger dan één jaar eerder. Daarmee is sinds juli een onafgebroken afvlakking zichtbaar. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers. Maar aardappelen, groenten en fruit (de agf-sectoren) vormen een vreemde eend in de bijt.

Afzetprijzen+voor+agf%2Dproducten+bewegen+tegendraads
© Dirk Hol

De producentenprijsindex voor de groente- en fruitverwerkende industrie is in maart uitgekomen op 148,7 punten. Daarmee zijn de afzetprijzen gelijk gebleven aan één maand eerder. In vergelijking tot dezelfde maand één jaar eerder komen de afzetprijzen in de groente- en fruitverwerkende industrie 27,7 procent hoger uit. Sinds juli is de producentenprijsindex met 24,6 punten gestegen. Van een continu afvlakkende trend in de stijging is geen sprake.

Datzelfde geldt voor de producentenprijsindex van de aardappelproductenindustrie. Die komt voor maart uit op 163,9 punten. Dit is 0,1 procent lager dan één maand eerder, maar 36,5 procent hoger dan in maart 2022. De afzetprijzen van onder meer voorgebakken frites en aardappelschillen zijn sinds juli – het moment waarop de gemiddelde stijging van de afzetprijzen in Nederland daalden – met 31,4 procent gestegen.


Winterstop door hoge energieprijzen

Dat de stijging van de gemiddelde afzetprijzen van de Nederlandse industrie de afgelopen maanden is afgevlakt, komt voornamelijk door de prijsontwikkeling van ruwe aardolie, meldt de statistiekdienst. Uit de meest recente cijfers blijkt dat één vat ruwe North Sea Brent-olie in maart net iets minder dan 74 euro kostte. Dat is 27 procent minder dan in maart 2022. In februari kostte een vat van diezelfde olie ongeveer 78 euro.

Die lagere prijzen voor ruwe olie verzachten uiteraard ook de kostenpost bij ondernemers in de agf-sectoren. Een mogelijke reden voor het niet meebewegen van de afzetprijzen in de groente- en fruitverwerkende industrie is het feit dat een deel van de glastuinders in de winterperiode het werk had neergelegd. Dit is ook terug te zien in de cijfers van het CBS. De producentenprijsindex voor de groente- en fruitverwerkende industrie steeg tussen december en januari met 11,1 procent, vermoedelijk door een krap aanbod.

De producentenprijsindex voor de aardappelproductenindustrie steeg in diezelfde periode met 14,3 procent. Welke reden daarachter zit, is niet bekendgemaakt.



Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / -2°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer