Krap aanbod geeft peenprijs flinke zet

'Het is mooi dat de prijsontwikkeling van peen zo goed is, maar laten we oppassen dat we het onszelf niet te moeilijk maken door alsmaar meer te willen. We moeten zorgen voor een goed evenwicht in de markt', vindt Hendrik Eerkens van Dutch Carrot Group (DCG). Hij meldde dat dinsdag bij de Themadag Peen van Landbouwbeurs Noord en Centraal-Nederland (LNCN) in Emmeloord.

Krap+aanbod+geeft+peenprijs+flinke+zet
© Job Hiddink

De prijs van B-peen op de LNCN in Emmeloord knalt sinds eind januari omhoog. Toen stond de notering op 29 tot 35 euro per 100 kilo. De meeste recente notering eind februari laat een prijs tussen 45 en 55 euro per 100 kilo zien. De noteringscommissie omschrijft sinds half februari de stemming op de markt als vast.


Hendrik Eerkens van Dutch Carrot Group sprak op de Themadag Peen van LNCN in Emmeloord.
Hendrik Eerkens van Dutch Carrot Group sprak op de Themadag Peen van LNCN in Emmeloord. © Job Hiddink

Volgens Eerkens heeft de positieve prijsontwikkeling vooral te maken met het schaarse aanbod van peen. Over heel Europa vielen de opbrengsten in 2022 tegen en ook de kwaliteit is niet om over naar huis te schrijven. 'In Nederland zien we in de bewaring problemen met phytophthora.'


Afland verkocht

Verder speelt mee dat de oogst afland lang doorliep. Ook is door de goede vraag afgelopen najaar veel afland verkocht en ligt er nu beduidend minder peen in koelhuizen.Nederlandse telers zaaiden in 2022 iets minder peen in dan in 2021.

Nederland zaait minder vroege peen, Europees areaal blijft stabiel

Hendrik Eerkens, Dutch Carrot Group

In dat jaar bedroeg de oppervlakte bos- en waspeen volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek 3.100 hectare. Op 6.700 hectare groeide winterpeen. Ook in Duitsland was het areaal 9 procent kleiner dan in 2021, meldt DCG.


Minder opbrengst en slechte kwaliteit

Daarnaast was in het buurland de opbrengst ondergemiddeld en was er veel uitval door slechte kwaliteit. Frankrijk haalde 20 procent minder opbrengst en in België was de oogst ook slecht door hitte en droogte. Ook groeiden daar net als in Nederland veel kromme en vertakte penen.

Eerkens constateert dat Nederland de 'gatenvuller' is in Europa. 'De productie bedroeg in 2021 643.000 ton. Daarvan is 98.719 ton voor eigen consumptie en 544.281 ton peen vertrok naar het buitenland. Hiervan ging 40 procent naar Duitsland', weet hij. Wereldwijd is Nederland de tweede exporteur van peen.

Voor 2023 voorziet Eerkens dat het Europees peenareaal op een stabiel niveau blijft. Wel verwacht hij dat in Nederland er minder vroege peen wordt gezaaid. 'Vooral in het Zuidwesten spelen daarin steeds meer problemen.' De peenspecialist voorspelt een kleine stijging in de oppervlakte van bewaarpeen. Voor 2023 denkt hij dat goed kostenmanagement uitdagend wordt door forse teelt- en koelkosten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
  • Dinsdag
    10° / 7°
    65 %
Meer weer