Promovenda kan variatie biggengroei bij multisuckling niet verklaren
Een flink deel van de variatie in totale groei tijdens de zoogperiode van biggen in groepshuisvesting met vrijloop van de zeugen is te verklaren door geboortegewicht en de groei per dag. Toch valt 55 procent van de verschillen niet onder die twee oorzaken, blijkt uit promotieonderzoek van Tianye Tang aan Wageningen University & Research.
Voor haar promotieonderzoek maakte Tang gebruik van de groepshuisvesting met vrijloop voor kraamzeugen op het voormalig Varkens Innovatie Centrum in het Brabantse Sterksel. Meerdere groepen werden gevolgd met en zonder intermittent suckling, waarbij de zeugen aan het einde van de lactatie dagelijks een aantal uren bij de biggen werden weggehaald.
Tang volgde in die groepen biggen met lage en hoge geboortegewichten en biggen met een lage of hoge daggroei van zowel lage als hoge geboortegewichten. Bij de biggen met geboortegewichten van onder de 1,1 kilo was de uitval hoger. Zwaardere biggen dronken vaker bij de zeug, dat verklaart voor een deel de verschillen in de gewichten bij spenen.
Meer vastvoeropname
Tussen snelgroeiende biggen van een laag geboortegewicht en snelgroeiende biggen met een hoog geboortegewicht werden in het onderzoek geen verschillen geconstateerd. De snelgroeiende biggen van lage en hoge geboortegewichten kenmerkten zich doordat ze meer vast voer opnamen en vaker bij de eigen zeug dronken. Daarbij hadden ze ook meer beschadigingen.
Mogelijk is het zo dat de snelgroeiende biggen, onafhankelijk van hun geboortegewicht, beter in staat zijn hun plek aan de uier van de eigen zeug te verdedigen. Ze hoeven volgens Tang daardoor minder vaak naar een andere zeug om het tekort aan melk aan te vullen.
Bij die andere zeug krijgen ze dan niet altijd genoeg, waardoor ze in groei achterblijven. Het onderzoek maakt dit echter niet duidelijk en geeft geen antwoord op de vraag hoe je achterblijvers in een multisucklingsysteem kunt voorkomen.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Evers Forest 11-303-2R62
Gebruikt, P.O.A.
-
New Holland TS135A
2004, P.O.A.
-
Kuhn Schudder GF 6502 (MG) #30346
Gebruikt, P.O.A.
-
Fendt 309 CA
1998, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %