GreenInclusive komt met CO2-toeslag voor vezelhennep

Boeren die zijn aangesloten bij vezelhennepproducent GreenInclusive krijgen dit jaar een CO2-toeslag voor de teelt van vezelhennep. Dat bedrijf in het Friese Drachten zou daarmee naar eigen zeggen het eerste ter wereld zijn. Het biedt een vergoeding voor het telen van natuurlijke grondstoffen waarvan biobased bouwmaterialen worden gemaakt.

GreenInclusive+komt+met+CO2%2Dtoeslag+voor+vezelhennep
© GreenInclusive

Gecontracteerde telers krijgen in 2023 een CO2-toeslag van 25 euro per ton droge stof. In de praktijk varieert deze toeslag van 175 tot 275 euro extra inkomsten per hectare, bij respectievelijk 7 en 11 ton drogestofopbrengst per hectare. 'Vanwege de stijgende vraag naar duurzame bouwproducten, verwachten we dat we deze CO2-toeslag in de toekomst fors kunnen verhogen', zegt GreenInclusive-directeur Marthijs Roorda.

Hij kondigt aan dat het bedrijf eind dit jaar CO2-certificaten op de markt gaat brengen. 'Vooruitlopend op die verkoop willen we boeren, die een belangrijke schakel vormen in de keten, zekerheid geven van een extra financiële vergoeding.'

Dat GreenInclusive CO2 kan vastleggen, is te danken aan de CO2-propositie van het bedrijf die is goedgekeurd en vastgesteld door de Stichting Nationale Koolstofmarkt (SNK). GreenInclusive is als enige Nederlandse partij bevoegd om de CO2 die zij opslaat in haar waardeketen te vermarkten met CO2-certificaten.


Meerjarige teeltcontracten

Boeren kunnen via GreenInclusive meerjarige teeltcontracten afsluiten en op die manier inkomstenzekerheid verkrijgen. Ze ontvangen een vergoeding van 120 euro per ton droge stof en een bonus van 1.000 euro voor 10 hectare of meer.


Ook heeft vezelhennep in het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid een goede positie gekregen. Met de teelt van vezelhennep ontvangen boeren een hoog aantal punten en waarde voor de ecoregeling. Die waarde vertaalt zich in een aanvullende financiële premie.


Regionale keten

Vezelhennep wordt verwerkt tot biobased bouwmaterialen, waaronder isolatiematten. Hiermee kunnen zowel bestaande als nieuwe huizen duurzaam worden geïsoleerd. 'Met de gehele regionale keten dragen we ook bij aan sociale werkgelegenheid, de grote maatschappelijke isolatieopgave en het vastleggen van CO2', stelt Roorda. 'Met onze producten die we van natuurlijke grondstoffen maken, voorkomen we ook het gebruik van fossiele grondstoffen uit het buitenland.'

GreenInclusive investeerde zelf fors en ontwikkelde een methodologie die in verschillende commissies is getoetst binnen de SNK. Doel van de Friese verwerker is altijd geweest een model te ontwikkelen dat bijdraagt aan de doelen van het klimaat- en grondstoffenakkoord en tegelijkertijd zorgt voor een stabiel en aanvullend inkomen voor boeren in Nederland.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / 0°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer