Kleine lichtpuntjes zichtbaar in Belgische suikerbietenchaos
Er zit weer wat schot in de Belgische suikerbietencampagne. Dat meldt secretaris Bruno De Wulf van de Confederatie van Belgische Bietentelers (CBB). Dit nadat bijna twee weken geleden naar buiten kwam dat vorstschade voor ernstige vertraging van de campagne zorgt.
Door het bevriezen en vervolgens snel ontdooien gingen de suikerbieten rotten. 'Dat leidde tot een vertraging van de campagne, waardoor een vicieuze cirkel ontstond', meldt De Wulf bij het Belgische Vilt. 'Maar er zit weer schot in de zaak.' Belgische suikerbietenverwerkers zijn overeengekomen om een deel van de bieten te verwerken in Nederland en Frankrijk. Tiense Suiker heeft bijvoorbeeld 50.000 ton naar de zusterfabriek in Frankrijk gestuurd en Iscal heeft 15.000 ton naar de fabriek van Cosun Beet Company in het Noord-Brabantse Dinteloord vervoerd.
Door deze 'bietenruil' kan de campagneduur enigszins worden beperkt, zegt De Wulf. 'Ik verwacht dat de fabriek van Tiense Suiker eind volgende week alle bieten heeft verwerkt. Iscal zal één week later volgen.' Volgens hem is de vertraging het grootst is bij laatstgenoemde verwerker. Dat heeft onder meer te maken met het feit dat de fabriek aan capaciteit heeft ingeleverd door over te stappen van gas op stookolie.
De suikerbietenchaos zorgt voor een grote kostenpost bij telers, zegt de secretaris van de CBB. 'De gemiddelde waarde van 1 hectare bieten bedraagt ongeveer 4.500 euro. Het is niet de schuld van de bietentelers dat de bietencampagne zolang duurde, waardoor de schade kon oplopen.' Volgens De Wulf gaan bietentelers en -verwerkers woensdag met elkaar in gesprek over een eventuele compensatie. Die gesprekken worden per fabriek gevoerd vanwege de wisselende omstandigheden.
De suikerbieten die nog in het veld staan, wacht volgens de secretaris van de CBB mogelijk een negatiever lot. 'Zo'n 700 tot 800 hectare, waarvan 500 hectare van Iscal-telers, staat nog in het veld. Deze bieten moeten daar blijven tot het laatste moment. Het is hopen op mooi weer. Dan kunnen de bieten misschien nog herstellen.'
Webinar Telen met data: dit zijn de laatste ontwikkelingen
In de land- en tuinbouw wordt steeds meer gewerkt met digitale tools. Harde data helpen boeren en tuinders betere beslissingen te nemen. Maar sluiten oplossingen aan bij de praktijk, welke oplossingen zitten in de pijplijn en welke valkuilen komen we als sector tegen? In dit webinar van Nieuwe Oogst en Bayer gaan verschillende experts in op deze vragen. Aanmelden kan hier: Telen met data: dit zijn de laatste ontwikkelingen, 25 januari van 19.30 tot 20.30 uur.Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Hekamp 9 TANDS
1994, € 700
-
AS Motor Zitmaaier / tuintrekker Sherpa (ZOB) #26752
Gebruikt, P.O.A.
-
Viking - MF860
2007, P.O.A.
-
John Deere Tractor 6145R (MG) #31148
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Maandag12° / 11°90 %
-
Dinsdag10° / 7°15 %
-
Woensdag9° / 5°95 %