Westfleisch boekt lichte winst in 2022

Het op een na grootste vleesconcern in Duitsland, Westfleisch, draait na een verliesgevend 2021 weer winst. Dit ondanks de 8 procent minder geslachte varkens en de sterk gestegen verwerkingskosten. Dat zegt financieel directeur Carsten Schruck van Westfleisch tegen Agrarheute.

Westfleisch+boekt+lichte+winst+in+2022
© Westfleisch

Westfleisch heeft een marktaandeel van 14 procent van de vleesverwerking in Duitsland. Het vleesconcern sloot 2021 af met een verlies van bijna 13 miljoen euro door onder meer de gevolgen van de coronacrisis en Afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnen in Duitsland. In 2020 boekte de vleesverwerker een winst van 6,1 miljoen euro en in 2019 een winst van 3,4 miljoen euro. De winst die in 2022 wordt geboekt, zal ergens liggen tussen de resultaten van 2019 en 2020, verwacht Schruck.

De teruggang in het aantal geslachte varkens komt overeen met de marktontwikkeling in Duitsland. Oftewel: Westfleisch heeft ook 8 procent minder varkens verwerkt. Ook het aantal verwerkte slachtrunderen is iets teruggelopen en het aantal verwerkte vleeskalveren is bijna op hetzelfde niveau gebleven als in 2021.


Modernisering

Volgens de financieel directeur werpt het reorganiseren en moderniseren van de slachterij richting 2025 zijn vruchten af. In 2022 zijn er geen varkens meer geslacht in Gelsenkirchen. Hier werden wekelijks zo'n 25.000 varkens geslacht.

Het moderniseren van de slachterij in Coesfeld en de logistieke processen zijn in gang gezet. Toch is er enige vertraging omdat de uitbreiding van de slachtcapaciteit van 55.000 tot 70.000 varkens per week nog niet kan worden gerealiseerd. De combinatie van uitbreiden en moderniseren levert volgens Schruck voordeel op voor de omgeving en de bewoners van Coesfeld.


Worst en gemaksproducten

De financieel directeur laat weten dat het bij de productie van worst en gemaksproducten in 2022 beter is gegaan dan gepland. Consumenten zijn voorzichtiger geworden bij de aankoop van duurdere rundvleesproducten als biefstuk. Daarentegen zijn de verkopen van worsten aangetrokken, ondanks de politieke wens om de vleesconsumptie te matigen en de inflatie.

Onderzoek wijst volgens Schruck uit dat 90 procent van de consumenten in Duitsland nog steeds vlees- en worstproducten op de kassabon heeft staan, aldus het nieuwsbericht in Agrarheute.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
Meer weer