Provincie Overijssel vraagt uitstel natuuronderzoek bij veehouders

De Raad van State gaat binnen drie weken in een spoedzaak beslissen of de provincie Overijssel alsnog een uitgebreid onderzoek moet doen bij bemesting door acht Overijsselse boeren. De provincie kreeg in mei dit jaar van de Zwolse rechtbank opdracht voor het onderzoek.

Provincie+Overijssel+vraagt+uitstel+natuuronderzoek+bij+veehouders
© Vidiphoto

De provincie Overijssel spreekt van een ondoenlijke opgave die binnen zestien weken moest zijn uitgevoerd. Die termijn is al verstreken. Ze heeft de Raad van State nu gevraagd om de opdracht van de rechtbank te schorsen.

Intussen heeft de raad uitspraak gedaan in een andere zaak over bemesting. En die uitspraak staat lijnrecht tegenover die van de rechtbank in Zwolle. Daardoor is het zeer de vraag of de provincie nog wordt gedwongen het uitgebreide onderzoek te doen. De Raad van State is de hoogste bestuursrechter en die heeft dus het laatste woord.


Handhavingsverzoek

Milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB) vroeg al in 2018 bij de provincie om maatregelen tegen de Overijsselse boeren, omdat die zonder de vereiste natuurvergunning mest uitreden. De provincie wees dit verzoek af. Uit onderzoek naar de bestaande rechten van de boeren bleek dat er geen sprake was van een toename van stikstofproductie. In dat geval is geen vergunning vereist en is er volgens de provincie ook geen sprake van een overtreding die om handhaving vraagt.


Volgens de rechtbank ging de provincie te kort door de bocht. Ze had moeten vaststellen hoeveel de veehouders feitelijk legaal hebben bemest en of dit onafgebroken is gebeurd sinds de aanwijzing van Natura 2000-gebieden. Dat is volgens de rechtbank en MOB bepalend voor de bestaande rechten voor het uitrijden van mest. 'Alleen dan is te beoordelen of er al dan niet sprake is van een toename van stikstofdepositie', oordeelde de rechtbank.

De provincie Overijssel keek in dat geval niet naar de feitelijke situatie. Niet alleen omdat dit een grote hoeveelheid tijd kost, maar ook omdat dit volgens de provincie niet hoeft. Voldoende is als in het verleden al toestemming is gegeven voor het uitrijden van mest met een vergunning of op grond van een toen geldend bestemmingsplan. Niet de feitelijke, maar de vergunde situatie is van belang, stelt de provincie.


Uitspraak Raad van State

Dezelfde conclusie trok de Raad van State onlangs ook in zijn geruchtmakende uitspraak over beweiden en bemesten op 12 oktober. Trekt de raad die lijn door, dan hoeft de provincie vrijwel zeker geen aanvullend onderzoek bij de Overijsselse boeren te doen.

Maar de jurist van MOB zette de Raad van State vandaag flink onder druk. Hij stelde dat de raad bij de uitspraak van 12 oktober totaal geen oog had voor de realiteit. Die uitspraak gaat volgens hem nog veel verder dan de uitspraak over de bouwvrijstelling, omdat die nu 'een zee aan latente emissieruimte toelaat waarmee driftig kan worden gehandeld'. Dat kan volgens de jurist nooit de bedoeling zijn geweest. 'Boeren kunnen overbodige rechten voor bemesting nu makkelijk verkopen, als de raad blijft uitgaan van vergunde en niet van feitelijk bestaande rechten.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
Meer weer