Afwachtende kopers drukken tarweprijzen
Vanwege onzekerheid over de aanvoer van tarwe uit het Zwarte Zeegebied nemen veel kopers van tarwe vooral voor de korte termijn nu een afwachtende houding aan.
Kenmerkend voor de huidige marktsituatie is het naar verhouding lage exportniveau van tarwe vanuit de Europese Unie op dit moment. De export was afgelopen week slechts 360.000 ton tarwe, blijkt uit de cijfers van de Europese Commissie. Volgens beursmakelaar De Vries & Westermann bedraagt de theoretische weekdoelstelling normaal op dit moment in het exportseizoen ruim 800.000 ton.
Het graanakkoord in het Zwarte Zeegebied betreft met name de aanvoer van granen vanuit Oekraïense havens. Over de verlenging daarvan wordt binnenkort een besluit genomen. Oekraïne zou het akkoord graag uitbreiden, maar Rusland is hierover minder enthousiast. Dat land voert daarom de politieke druk op door graantransporten tegen te werken.
Het akkoord heeft grote invloed op de beschikbaarheid van tarwe in de komende maanden. De onzekerheid daarover maakt kopers wat terughoudend, waarschijnlijk omdat ze verwachten dat er toch wel een oplossing komt.
Grote concurrentie vanuit Rusland
De lage export vanuit de EU wordt de laatste weken echter ook veroorzaakt door de grotere concurrentie vanuit Rusland. Analisten constateren deze maand een versnelling van de Russische export met onder meer Turkije en Saoedi Arabië als afnemers van behoorlijke volumes. Rusland heeft dit jaar veel potentieel voor de tarwe-export vanwege de hoge opbrengsten.
De toevoer van Russische tarwe op de wereldmarkt zorgt voor druk op de termijnnoteringen. De Matif in Parijs noteert deze week voor maaltarwe op levering zo'n 335 euro per ton. Dat is ongeveer 30 euro lager dan begin oktober.
Webinar: Risicomanagement in de akker- en tuinbouw? Juist nu!
Door de stijgende kosten voor energie, diesel en uitgangsmateriaal is de verwachting dat met name akkerbouwers en tuinders komend voorjaar te maken krijgen met liquiditeitsproblemen. Het belang van risicomanagement groeit. Nieuwe Oogst organiseert daarom in samenwerking met ABAB een webinar over risicomanagement in de akker- en tuinbouw. In dit webinar op 14 november geven we inzicht in de situatie op de diverse markten en gaan in op risicomanagement in de praktijk. Met medewerking van onder meer Peter van den Berg, directeur AgroEnergy, Egon van Lier, akkerbouwer in Hoeven, Hendrik Jan ten Cate van LTO Akkerbouw en vollegrondsgroente, Erik van Ophoven van Achmea en René Boots van ABAB.Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker Maaidekken (HG) #27086
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere - 6145R AP FH PTO
2016, € 82.500
-
Massey Ferguson 4345
2002, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X107 (SO) #688719
Gebruikt, € 3.289
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Dinsdag10° / 7°15 %
-
Woensdag9° / 5°95 %
-
Donderdag10° / 5°75 %