Windbreekgaas verkleint risico op vogelgriepbesmetting via luchtinlaat

Het plaatsen van windbreekgaas verlaagt het risico op vogelgriepbesmettingen via de luchtinlaten. Dit blijkt uit onderzoek dat Royal GD en Universiteit Utrecht uitvoerden in opdracht van de pluimveesector.

Windbreekgaas+verkleint+risico+op+vogelgriepbesmetting+via+luchtinlaat
© Frans Mulder

De insleep van het vogelgriepvirus op pluimveebedrijven kan op verschillende manieren plaatsvinden: insleep door direct contact met besmet pluimvee of besmette vogels, of indirect via uitwerpselen van besmette vogels. Deze kunnen via materialen, mensen, dieren, voertuigen enzovoort naar binnen worden gebracht of kunnen via de luchtinlaat binnenkomen, op druppeltjes of stof- of grasdeeltjes, besmette veertjes van vogels, insecten of ongedierte.

Dat een deel van de vogelgriepbesmettingen via de luchtinlaat komt, wordt al langer vermoed. Daarom introduceerden innovatieve pluimveehouders een aantal jaren geleden windbreekgaas als extra bescherming tegen vogelgriep. De afgelopen jaren zijn onderzoeken uitgevoerd naar de effectiviteit daarvan. Recent is de laatste stap gezet door Royal GD en Universiteit Utrecht.


Factor 10

Het doel van het onderzoek was om onder geconditioneerde omstandigheden het effect te meten op de verspreiding van vogelgriep via de luchtinlaat met en zonder windbreekgaas. In dit onderzoek is, net als bij de voorstudies, steeds met hetzelfde (tweelaags-)windbreekgaas gewerkt. Uit het onderzoek blijkt dat dubbel windbreekgaas voor de luchtinlaat ervoor zorgt dat het risico om besmet te raken met een factor 10 wordt verlaagd.


Dat is het geval wanneer een aanzienlijke hoeveelheid levend vogelgriepvirus in aerosolvorm, een mengsel van stofdeeltjes en waterdruppeltjes in een gas, via de binnenkomende lucht wordt toegevoegd. Het verlagende effect is naar alle waarschijnlijkheid nog groter wanneer het aan grovere deeltjes zoals mest, grote druppels, insecten of veertjes zit.


Extra barrière

Een belangrijke kanttekening is dat insleep via de luchtinlaat niet de enige manier is waardoor het virus de stal in kan komen. Welk deel van de besmettingen dit zijn, is niet bekend. Het gebruik van windbreekgaas noemt Avined daarom een aanvulling op de bestaande bioveiligheidsmaatregelen. Windbreekgaas kan een extra barrière vormen tegen het vogelgriepvirus, maar ook tegen plaagdieren of andere ziektekiemen die via de lucht binnen kunnen komen.

De resultaten vragen om een snelle vertaalslag naar de praktijk. Avined pakt dit op in samenwerking met enkele pluimveehouders, Royal GD, Universiteit Utrecht, klimaatspecialisten en fabrikanten van windbreekgaas. Op korte termijn hopen zij te komen met antwoorden op de praktische vragen die er zijn met betrekking tot het gebruik van windbreekgaas.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / 0°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer