5 vragen over aangepaste uitbetaling door Vion en Van Loon Group
Varkensslachterijen Vion en de Van Loon Group braken vorige week de contracten open en pasten eenzijdig de uitbetaling aan. Hun leveranciers/varkenshouders zijn boos.
Wat gebeurde er?
Vion en Van Loon Group (Best Star Meat) informeerden hun leveranciers per brief dat de uitbetaling wordt aangepast. Vion doet dat door de Duitse VEZG-notering uit het prijsindexgarantiesysteem (PIG) te halen. Dit is het mandje van representatieve (inter)nationale noteringen. Van Loon gebruikt de wekelijkse DCA-notering niet langer als basis, maar betaalt vanaf oktober uit op basis van de DCA-notering uit week 1 plus een mix van de mutaties van Compaxo, Westfort en Van Rooi.
Wat is de achterliggende reden?
De marktsituatie in Duitsland is ernstig verstoord. Duitsland heeft door Afrikaanse varkenspest beperkte toegang tot exportmarkten in de EU en daarbuiten. Daarnaast is er een sterke productieafname door strengere dierenwelzijnsregels. Duitsland is nu zelfvoorzienend, waardoor de prijzen stegen.
Vion noemt de Duitse notering niet langer representatief. Historisch was er altijd een sterke relatie tussen de Duitse en Nederlandse DCA-notering. Van Loon Group geeft aan dat de Duitse notering te veel afwijkt van de andere Nederlandse slachterijnoteringen en niet langer marktconform is.
Wat is het effect hiervan?
Een varkenshouder loopt waarschijnlijk over het hele jaar 0,8 eurocent per kilo mis op de nabetaling, door het uit het PIG halen van de Duitse prijsnotering. Dit blijkt uit berekeningen van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV). Het effect van de aanpassing door de Van Loon Group is niet bekend.
Hoe luidt de kritiek?
Varkenshouders zijn boos omdat de actie eenzijdig is en er niet werd geanticipeerd op het feit dat de Duitse VEZG-notering laag stond. De POV zegt dat de handelswijze van beide slachterijen de constructieve opstelling van varkenshouders in samenwerkingsverbanden schendt. Ze laat de Autoriteit Consument & Markt toetsen of het ingrijpen van de slachterijen is toegestaan.
De POV stelt dat de Nederlandse prijzen steevast achterblijven op de prijzen in Denemarken, Duitsland, Frankrijk en Spanje. Terwijl de ketenpartners volgens de organisatie samen met de varkenshouders zouden moeten bouwen aan sterke, concurrerende ketens met een goed verdienmodel voor elke schakel.
Hoe nu verder?
Uit de Voedselmonitor van Agrimatie blijkt dat de consumentenprijs voor varkensvlees ongekend hoog staat en harder is gestegen dan de verkoopprijs af boerderij en die van de verwerkende industrie. Slachterijen zien blijkbaar onvoldoende kans hun gestegen kosten weg te zetten en dat zorgt weer voor flinke spanning op de inkoopprijzen.
De Duitse VEZG-notering ging woensdag met 10 cent onderuit. Bij het ter perse gaan van deze krant is nog niet bekend wat de Nederlandse noteringen gaan doen. De verwachting is dat die verder afglijden.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere - 6155R AP CP FH PTO
2022, P.O.A.
-
John Deere Professionele zitmaaier / tuintrekker X147R (HG) #275222
Gebruikt, € 4.999
-
GA4101GM
Gebruikt, € 1.950
-
Kuhn Schudder GF10803T (RL) #26611
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %
-
Maandag13° / 9°90 %