Lacterende zeug beter in conditie door voer met meer traag eiwit
Een rantsoen met langzaam afbreekbare eiwitten kan het gewichtsverlies beperken van lacterende zeugen. De conditie van die dieren gaat tijdens deze periode vaak achteruit. Ze zien geen kans om genoeg voedingstoffen tot zich te nemen. Dat kan dus anders blijkt uit onderzoek van Trouw Nutrition in samenwerking met universiteiten in Wageningen en Beijing.

De voederopname van lacterende zeugen is onvoldoende om aan de voedingsbehoeften tijdens lactatie te voldoen. In deze periode mobiliseren zeugen hun lichaamsreserves om de melkproductie te ondersteunen. Dat heeft een negatieve invloed op de prestaties van zeugen en biggen. Zo kan het spenen-tot-bronst-interval langer worden en de opvolgende toomgrootte kleiner.
Verbetering van de eiwitvertering van het voer kan de eiwitmobilisatie beperken, licht Trouw Nutrition het onderzoek toe. De effecten van eiwitkinetiek, dat is de snelheid van afbraak van het eiwit, in de voeding op het conditieverlies van de zeug, bloedplasmaparameters en bigprestaties werden in deze studie onderzocht. In totaal werden 57 meerdereworpszeugen gevoerd met een van de drie lactatievoeders met hetzelfde ruw eiwitgehalte.
Samenstelling voeders
De samenstelling van de drie lactatievoeders was als volgt:
- LSP: laag traag eiwitdieet met 8 procent langzaam afbreekbaar eiwit van het totale eiwit;
- MSP: gemiddeld traag eiwitdieet met 12 procent langzaam afbreekbaar eiwit van het totale eiwitgehalte;
- HSP: hoog traag eiwitgehalte dieet met 16 procent langzaam afbreekbaar eiwit van het totale eiwit.
De resultaten tonen aan dat HSP-zeugen het minste lichaamsgewicht verloren in vergelijking met MSP- en LSP-zeugen: 11,9 versus 17,3 en 13,5 kilo. Ook verloren ze minder lichaamseiwit dan MSP-zeugen: 1 versus 2,1 kilo. Verder hadden ze de neiging minder spierdikte te verliezen dan LSP-zeugen tussen dag 2 en 21 na het werpen. Het ging daarbij om 1,7 versus 4,9 millimeter.
Plasma ureumgehalte
Het plasma ureumgehalte is ook gemeten, dat gehalte zegt iets over de eiwitvertering. LSP-zeugen hadden een hoger plasma-ureumgehalte dan MSP- en HSP-zeugen op dag zes (4,9 versus 3,6 en 3,1 mmol per liter) en dag dertien (5,6 versus 4,1 en 3,7 mmol per liter).
HSP-zeugen hadden in vergelijking met LSP- en MSP-zeugen het laagste plasma-ureumgehalte op dag 20: 4 versus 5,5 en 4,9 mmol per liter. De groei van het toomgewicht en de melksamenstelling verschilden niet significant tussen de behandelingsgroepen.
Conclusie
De onderzoekers van Trouw Nutrition en de universiteiten van Wageningen en Beijing concluderen dat het voeren van een HSP-dieet het lichaamsgewichtsverlies en de eiwitmobilisatie tijdens de lactatie verminderen, zonder dat er effecten op toomgroei werden gemeten. Het hoge gehalte aan langzaam afbreekbaar eiwit zorgt er waarschijnlijk voor dat de oxidatie van aminozuren verminderd wordt, waardoor er meer beschikbaar substraat is voor melkeiwitsynthese.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners


Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Kverneland Cultivator (geen schijveneg) Enduro (LH) #145291
Gebruikt, P.O.A.
-
Andex 300
Gebruikt, € 1.250
-
Case IH PUMA 185 CVX AFS CONNECT
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Tractor 6090M (HA) #691713
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
HR Manager
LTO Bedrijven - Wageningen, Nederland
Manager met passie voor biodiversiteit
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Medewerker gewasverzorging en techniek klimaatkamers
Wageningen University & Research - Wageningen
Manager
Veen Innovatie Polder Hegewarren - Oudega, Smallingerland
Agrarisch specialist Veehouderij
AB Vakwerk Groep B.V. - Berlikum, Waadhoeke
Weer
-
Donderdag20° / 5°0 %
-
Vrijdag20° / 4°10 %
-
Zaterdag15° / 3°10 %