Ausnutria heeft de wind tegen door ontwikkelingen in China

De financiële resultaten van zuivelonderneming Ausnutria staan stevig onder druk door de ontwikkelingen in de Chinese markt, de belangrijkste afzetmarkt van het bedrijf. De omzet daalde in het eerste halfjaar van 2022 met 15, 1 procent. De winst daalde zelfs met 62,9 procent. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt.

Ausnutria+heeft+de+wind+tegen+door+ontwikkelingen+in+China
© Henk Riswick

Ausnutria, dat beursgenoteerd is aan de beurs in Hong Kong, produceert baby- en kindervoeding op basis van geiten- en koemelk. De winst ligt nu op 31,6 miljoen euro in het eerste halfjaar. Vorig jaar was dat nog 85,4 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat komt uit op 50,9 miljoen euro, een daling van 56,8 procent. De omzet bedroeg in de eerste zes maanden van dit jaar 517,5 miljoen euro.

Volgens Ausnutria spelen de strikte coronamaatregelen in China, in samenhang met de daling van het geboortecijfer in dat land, een belangrijke rol in de tegenvallende cijfers. De ontwikkelingen buiten China laten daarentegen een positieve trend zien, stelt de directie.


Flesvoeding

De afnemende groei in de eerste helft van dit jaar is voornamelijk toe te schrijven aan een daling van inkomsten uit eigen merken flesvoeding op basis van koemelk. 'Dit is het kortetermijngevolg van structurele aanpassingen die Ausnutria heeft gedaan in haar distributiestrategie in China om in de toekomst beter in te kunnen spelen op de marktveranderingen', staat in een persverklaring. De oorlog in Oekraïne raakt het resultaat van Ausnutria in beperkte mate en geeft beperkingen in spoorwegtransport naar China.

Ondanks de uitdagingen houdt Ausnutria de terugval naar eigen zeggen op een 'beheersbaar niveau' en kon de organisatie blijven bouwen aan 'duurzame ontwikkeling op de lange termijn'. Ausnutria wil blijven investeren in wetenschappelijk onderzoek, productdiversificatie en operationele efficiëntie. Daarnaast wil het bedrijf zijn wereldwijde toeleveringsketen verder versterken en stabiliseren.


Heerenveen

Er wordt onder meer geïnvesteerd in Nederland, zoals in de productielocatie in Heerenveen. Eind vorig jaar is de nieuwe blikfabriek in Heerenveen gestart met de productie en vorig jaar is de bouw van de nieuwe ultrafiltratiefabriek in Heerenveen afgerond. De bouw van de nieuwe droogtoren in Heerenveen vordert volgens plan. De droogtoren is uitgerust met een gasloos productieproces en is daarmee CO2- en stikstofvrij. De energiebesparing in vergelijking met een traditionele droogtoren bedraagt ongeveer 40 procent. De fabriek is naar verwachting in 2023 operationeel.

Ausnutria blijft optimistisch over de vooruitzichten. Door de samenwerking met Yili, een belangrijke aandeelhouder en Chinese zuivelgigant, verwacht het bedrijf een stijging van de winstgevendheid te zien. De samenwerking geeft voordelen in schaal en efficiëntie.


Vertrouwen

'Ondanks de wereldwijde uitdagingen en onzekerheden waar we op dit moment mee te maken hebben, heeft Ausnutria het vertrouwen de ontwikkeling en groei van de organisatie voort te kunnen zetten', zegt CEO Bart van der Meer. 'We verwachten voor het tweede halfjaar een groei in omzet en nettoresultaat van meer dan 10 procent in vergelijking met 2021.'

Ausnutria deed in het verleden verschillende overnames en heeft daardoor in Nederland onder meer zijn oorsprong in zuivelfabriek De Vechtstreek (Ommen), Van Heel Gecondenseerde Melkmaatschappij (Kampen) en Lijempf (Leeuwarden). Het Nederlandse hoofdkantoor staat in het Overijsselse Zwolle. In 2017 is een nieuwe fabriek in Heerenveen geopend.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    13° / 12°
    90 %
  • Dinsdag
    10° / 7°
    15 %
  • Woensdag
    9° / 5°
    95 %
Meer weer