Ras heeft effect op stikstofefficiëntie mais
Het ene maisras gaat efficiënter om met stikstof dan het andere. Dit verschil zit niet alleen in de groei, maar sommige rassen combineren massa met een hoog stikstofgehalte.
Dat blijkt uit rassenproeven van Wageningen University & Research van 2019 tot en met 2021. Hier werd bij een gelijke hoeveelheid stikstofbemesting van 140 kilo stikstof per hectare gekeken naar de verschillen in stikstofopname en stikstofgehalte. Daarbij varieerde de gemiddelde stikstofopname, afhankelijk van het opbrengstniveau tussen 187 en 307 kilo stikstof per hectare.
Opvallend hierbij is dat de opbrengst een veel grotere invloed heeft op de stikstofopname dan op het stikstofgehalte. Terwijl in principe het stikstofgehalte bij hogere opbrengsten iets afneemt, zijn er ook rassen die een hoge opbrengst combineren met een relatief hoog stikstofgehalte.
Al gauw 30 kilo
De onderzoekers verdeelden daarbij de maisrassen in twee opbrengstgroepen: een groep met een opbrengstniveau tussen de 16 en 20 ton droge stof per hectare en een groep met een opbrengst tussen de 20 en 25 ton droge stof per hectare. In de groep met het laagste opbrengstniveau, wat dicht bij de praktijk staat, varieerde de stikstofopname per ras tussen de 187 kilo en 218 kilo stikstof per hectare, wat grofweg neerkomt op een verschil van 30 kilo.
Bij het opbrengstniveau boven de 20 ton droge stof per hectare varieerde de stikstofopname per ras van 236 kilo tot 307 kilo stikstof per hectare. Dit komt neer op een rasverschil van 70 kilo stikstof per hectare.
Ruw eiwit
Hoewel mais in de basis geen eiwitgewas is, is er ook gekeken naar rasverschillen in ruweiwitopbrengst. Die varieerde over de jaren heen, afhankelijk van opbrengst en ruweiwitgehalte, van 1.168 tot 1.918 kilo per hectare. Het raseffect varieerde tussen 195 en 440 kilo per hectare. Ter vergelijking: een grassnede met een opbrengst van 2,5 ton en 17 procent eiwit geeft 425 kilo ruw eiwit per hectare. Volgens de onderzoekers komt uit de praktijkopbrengsten naar voren dat er in ieder geval een verschil tussen rassen is dat gelijkstaat aan een halve snede gras.
Aan het voerhek kwam het gemiddelde rasverschil in ruw eiwit uit op 15 gram per kilo droge stof. Met het oog op het halen van eiwit van eigen land gaan de onderzoekers nu met rantsoenspecialisten kijken naar de juiste presentatie van de resultaten voor de praktijk.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere - 6155R AP CP FH PTO
2022, P.O.A.
-
John Deere Tractor, compact 1026R (WD) #27423
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere - 6145R AP AT FH PTO
2016, € 87.500
-
Lely Splendimo 320FC
2018, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %
-
Maandag13° / 9°90 %