Royal GD en CoViVa zoeken zeugenhouders voor Vitale Big Box
Veterinair laboratorium Royal GD en de Coalitie Vitalisering Varkenshouderij (CoViVa) zijn op zoek naar zeugenhouders die willen meewerken aan de Vitale Big Box. Daarbij staan het verbeteren van de bigvitaliteit en bigoverleving centraal.
De Vitale Big Box wordt ontwikkeld binnen het project 'Bigvitaliteit'. Dit is onderdeel van spoor 4 van het Programma Vitale Varkenshouderij: Robuuste, gezonde varkens in een diervriendelijke houderij.
Varkensdierenarts Karlijn Eenink is een van de dierenartsen die aan het project werken. 'We hebben al veel praktische en theoretische kennis waarmee het mogelijk moet zijn om de bigvitaliteit te verbeteren en zeugenhouders doen er vaak al van alles aan om bigvitaliteit en bigoverleving te verbeteren', zegt ze. 'Maar of je ook het belangrijkste aandachtspunt voor jouw bedrijf te pakken hebt en maatregelen neemt die dit kunnen verbeteren, is niet altijd bekend. Daar gaan we met de Vitale Big Box samen met de zeugenhouder aan werken.'
Acht tot tien bedrijven
Voor het project worden acht tot tien zeugenhouders gezocht die een jaar lang willen meedraaien. 'We starten met een bedrijfsbezoek waarbij we bepalen waar we ons op gaan richten op het bedrijf: 1. het verbeteren van de overleving bij de geboorte, 2. het verbeteren van de bigoverleving tijdens de lactatie of 3. het verbeteren van de uniformiteit van de tomen bij spenen. Ook gaan we de zeugenhouder vragen om een aantal specifieke gegevens te verzamelen die betrekking hebben op bigvitaliteit en bigoverleving', legt de varkensdierenarts uit.
Uit die eerste inventarisatie zal dan blijken wat het belangrijkste proces is op het bedrijf om te verbeteren. 'Daar gaan we samen met de zeugenhouder mee aan de slag en hij kan ook zijn voeradviseur en/of dierenarts hierbij inschakelen', licht Eenink toe.
Gerichte adviezen
Op basis van het belangrijkste verbeterpunt en de specifieke situatie op het bedrijf krijgt de zeugenhouder advies over de maatregelen die voor dit verbeterpunt het beste kunnen uitpakken. 'Als de overleving tijdens de zoogperiode het belangrijkste is, kan dit bijvoorbeeld het biestmanagement zijn', zegt de varkensdierenarts. 'Hoe kun je dit proces dan verder verbeteren? We nemen de kennis en ideeën die de zeugenhouder daarover heeft ook mee.'
Om te weten of de maatregelen tot verbetering leiden, is het nodig om voortdurend gegevens te verzamelen die hiermee te maken hebben. Eenink: 'Dat is wat we van de zeugenhouders vragen: tijd om die gegevens te verzamelen en dan een jaar lang, zodat we tijd krijgen om te meten of een interventie werkt. Ook bijvoorbeeld of er verschil is in de zomer of winter.'
Alle verzamelde data en kennis komen terecht in de Vitale Big Box. Alle zeugenhouders kunnen daar vervolgens mee aan de slag gaan. Ze kunnen zoeken naar het belangrijkste verbeterpunt op hun bedrijf en welke aanpak in hun situatie het beste werkt om hier ook vooruitgang in te boeken.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
New Holland Tractor TS115 (MD) #687937
Gebruikt, P.O.A.
-
Valtra Valmet Pateer trekhaak
Gebruikt, P.O.A.
-
Rumptstad RSP 2000
Gebruikt, P.O.A.
-
Kubota M7131
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Technisch Manager Programma Natura 2000
Provincie Overijssel - Zwolle
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Weer
-
Woensdag7° / 2°20 %
-
Donderdag8° / 2°95 %
-
Vrijdag10° / 6°95 %