'Wordt het een kaalslag of biedt het ook een kans?'

In Nederland overheerste de afgelopen twee weken maar één woord: stikstof. Of eigenlijk twee, want stikstofcrisis heb ik net zo vaak gelezen en gehoord. Afgelopen maanden was, zeker voor boerenland, na de coronacrisis de stikstofcrisis de dominante factor in de media. En dan heb ik het over de mainstream en agrarische media.

%27Wordt+het+een+kaalslag+of+biedt+het+ook+een+kans%3F%27
© Ruud Ploeg

Eindeloos werd uitgekeken naar de beloofde perspectieven voor de landbouw en boeren, hoe om te gaan met stikstof, verduurzaming, verdienvermogen en meer. Zoals toegezegd door de ministers op het departement van LNV. Uiteindelijk bleek de brief van de minister voor Natuur en Stikstof meer stof te doen opwaaien dan de brief over de gevraagde perspectieven.

Hoe kan het dat deze brief, die zou moeten zijn gericht op het integraal aanpakken van stikstof, zo eenzijdig is gericht op de landbouw? Op het eerste oog best scherp ingestoken met reductiedoelstellingen, terwijl de brief over de perspectieven wat vaag blijft.

Logisch dat er veel onzekerheid en onvrede is onder agrarisch ondernemers, bij jong en oud. Logisch dat zovelen naar de manifestatie in Stroe zijn gekomen om juist dát geluid te laten horen. Wat doet het met mensen, bij wie het boerenbedrijf van generatie op generatie is overgegaan, als het voelt alsof hun bestaan onder ze wordt weggeslagen?

Hopelijk kan ik over een jaar zeggen dat dit alles niet heeft geleid tot een kaalslag op het platteland, maar kansen en nieuwe perspectieven heeft geboden

Judith de Vor, melkveehouder, educatieboerin en bestuurskundige in Snelrewaard

In mijn ogen wordt daar nauwelijks rekening mee gehouden. Mijn zorgen zijn ook groot, omdat met het daadwerkelijk verdwijnen van boerderijen een kaalslag dreigt voor het platteland en de leefbaarheid van de dorpen.

Juist de bedrijvigheid en het landschap rondom boerderijen zijn nodig voor een fijne omgeving om in te wonen en werken. Het lijkt alsof de bredere waarde van de landbouw ondergeschikt wordt gemaakt aan andere doelen. En dat is enorm zonde.


Werken aan toekomstperspectief

Op onze boerderij werken wij al een tijd zelf aan ons toekomstperspectief, door te verbreden en te verduurzamen op meerdere fronten. We wekken zelf energie op, zijn zo circulair mogelijk en doen veel aan natuur- en landschapsbeheer om de biodiversiteit te verbeteren. Ook ontvangen we veel mensen op onze boerderij om het reilen en zeilen te laten zien en beleven.

Hoe we de perspectieven omzetten in kansen voor onze boerderij, terwijl tegelijkertijd de gebiedsgerichte aanpak gaat starten, is voor mij nog niet duidelijk. Hopelijk kan ik over een jaar zeggen dat dit alles niet heeft geleid tot een kaalslag op het platteland, maar daadwerkelijk kansen en nieuwe perspectieven heeft geboden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
Meer weer